Vyhledávání
Plevel na talíři: Vyzkoušejte jarní recepty!
Zapomeňte na drahou, ve sklenících vyhnanou zeleninu. Vyražte do přírody. Na plevel! Poradíme vám, jak naložit kapary ze sedmikrásek, uvařit polívku z kopřiv nebo udělat salát z pampelišky.
Kapary ze sedmikrásek
Potřebujete:
- 2 sklenice poupat sedmikrásek
- 150 mililitrů bílého vinného octa
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- půl lžičky hořčičných semínek a sůl.
- Poupata omyjte a usušte. Ocet nalijte do hrnce a přidejte stejné množství vody, lžíci soli a povařte.
- Dobře omyté sklenice se šroubovacími víčky propláchněte vroucí vodou a na dno rozdělte koření. Přidejte poupata sedmikrásek a zalijte lehce vychladlým nálevem. Zavařujte 12 minut. Sedmikrásky ála kapary můžeme přidávat so salátů nebo na pizzu.
Salát z listů pampelišky:
Potřebujete:
- 2 hrsti mladých pampeliškových listů (listy pampelišek, které ještě nekvetly)
- 150 ml zakysané smetany
- 2 lžičky olivového oleje
- pažitka
- sůl
- pepř a citrónovou šťávu
Listy propláchneme, natrháme nebo nakrájíme do misky a zalijeme zakysanou smetanou, přidáme olivový olej, trochu sekané pažitky, sůl a pepř. Promícháme a nakonec pokapeme citrónovou šťávou a jemně nasekanou pažitku. Necháme v chladnu proležet.
Kopřivová polévka
Potřebujete:
- 2 hrsti mladých kopřiv
- 1 vejce
- deci smetany
- půl litru mléka
- 30 gramů hladké mouky
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
Mladé kopřivy si očistíme, omyjeme a uvaříme ve slané vodě. Scedíme, omyjeme, znovu scedíme a pak si je nakrájíme nadrobno nebo semeleme. V hrnci rozpálíme olej, přidáme mouku a smažíme, dokud nevznikne jíška. Přidáme utřený nebo prolisovaný česnek a ještě chvíli smažíme.
Dolijeme trochu studené vody a za stálého míchání pak doléváme vodu teplou. Přibližně půl litru. Přidáme kopřivy, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme a vaříme ještě 10 minut. Smícháme si žloutky a smetanu a přidáme je do polévky těsně před podáváním.