Plevel na talíři: Vyzkoušejte jarní recepty!

Zapomeňte na drahou, ve sklenících vyhnanou zeleninu. Vyražte do přírody. Na plevel! Poradíme vám, jak naložit kapary ze sedmikrásek, uvařit polívku z kopřiv nebo udělat salát z pampelišky.

Kapary ze sedmikrásek

Potřebujete:

  • 2 sklenice poupat sedmikrásek
  • 150 mililitrů bílého vinného octa
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • půl lžičky hořčičných semínek a sůl.
  • Poupata omyjte a usušte. Ocet nalijte do hrnce a přidejte stejné množství vody, lžíci soli a povařte.
  • Dobře omyté sklenice se šroubovacími víčky propláchněte vroucí vodou a na dno rozdělte koření. Přidejte poupata sedmikrásek a zalijte lehce vychladlým nálevem. Zavařujte 12 minut. Sedmikrásky ála kapary můžeme přidávat so salátů nebo na pizzu.

Salát z listů pampelišky:

Potřebujete:

  • 2 hrsti mladých pampeliškových listů (listy pampelišek, které ještě nekvetly)
  • 150 ml zakysané smetany
  • 2 lžičky olivového oleje
  • pažitka
  • sůl
  • pepř a citrónovou šťávu

Listy propláchneme, natrháme nebo nakrájíme do misky a zalijeme zakysanou smetanou, přidáme olivový olej, trochu sekané pažitky, sůl a pepř. Promícháme a nakonec pokapeme citrónovou šťávou a jemně nasekanou pažitku. Necháme v chladnu proležet.

 

Kopřivová polévka

Potřebujete:

  • 2 hrsti mladých kopřiv
  • 1 vejce
  • deci smetany
  • půl litru mléka
  • 30 gramů hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku

Mladé kopřivy si očistíme, omyjeme a uvaříme ve slané vodě. Scedíme, omyjeme, znovu scedíme a pak si je nakrájíme nadrobno nebo semeleme. V hrnci rozpálíme olej, přidáme mouku a smažíme, dokud nevznikne jíška. Přidáme utřený nebo prolisovaný česnek a ještě chvíli smažíme.

Dolijeme trochu studené vody a za stálého míchání pak doléváme vodu teplou. Přibližně půl litru. Přidáme kopřivy, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme a vaříme ještě 10 minut. Smícháme si žloutky a smetanu a přidáme je do polévky těsně před podáváním.