Plněné kedlubny

15. května 2010·Jídlo a pití·Redakce

Kedlubny oloupejte a v mírně osolené vodě uvařte asi 10 minut do poloměka.

Potřebné suroviny:

8 mladých kedluben

hladkolistá petrželka a kopr, najemno nasekané

1 starší žemle

400 g mletého vepřového masa

1 vejce

40 g másla

100 ml bujonu (i z kostky)

200 ml zakysané smetany

sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

 

Postup přípravy:

Kedlubny oloupejte a v mírně osolené vodě uvařte asi 10 minut do poloměkka. Nechte je okapat a vnitřek vydlabejte. Petrželku a kopr nakrájejte nadrobno. Žemli nakrájejte na kostičky, namočte ve vodě a vymačkejte. Smíchejte ji s masem, vejcem a polovinou petrželky. Osolte. Kedlubny naplňte masovou hmotou a dejte je do zapékací mísy vytřené máslem. Pokud vám masová směs zbyde, vytvořte z ní kuličky a přidejte je ke kedlubnám. Vydlabané části kedluben nadrobno nasekejte, můžete také přidat pokrájené mladé kedlubnové listy. Přilijte vývar a pečte v troubě předehřáté na 200 °C, až jsou kedlubny měkké. Na posledních asi 10 minut ke kedlubnám přilijte lehce osolenou smetanu. Vyjměte z trouby a posypte koprem. Podávejte s rýží.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme