Vyhledávání
Plněné kedlubny
Kedlubny oloupejte a v mírně osolené vodě uvařte asi 10 minut do poloměka.
Potřebné suroviny:
8 mladých kedluben
hladkolistá petrželka a kopr, najemno nasekané
1 starší žemle
400 g mletého vepřového masa
1 vejce
40 g másla
100 ml bujonu (i z kostky)
200 ml zakysané smetany
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup přípravy:
Kedlubny oloupejte a v mírně osolené vodě uvařte asi 10 minut do poloměkka. Nechte je okapat a vnitřek vydlabejte. Petrželku a kopr nakrájejte nadrobno. Žemli nakrájejte na kostičky, namočte ve vodě a vymačkejte. Smíchejte ji s masem, vejcem a polovinou petrželky. Osolte. Kedlubny naplňte masovou hmotou a dejte je do zapékací mísy vytřené máslem. Pokud vám masová směs zbyde, vytvořte z ní kuličky a přidejte je ke kedlubnám. Vydlabané části kedluben nadrobno nasekejte, můžete také přidat pokrájené mladé kedlubnové listy. Přilijte vývar a pečte v troubě předehřáté na 200 °C, až jsou kedlubny měkké. Na posledních asi 10 minut ke kedlubnám přilijte lehce osolenou smetanu. Vyjměte z trouby a posypte koprem. Podávejte s rýží.