Polévka s lámanými těstovinami

V hrnci rozehřejte tuk a dokřupava na něm osmažte slaninu.

Potřebné suroviny:

1 lžíce kvalitního oleje

50 g slaniny, nakrájené na kostičky

1/2 lžičky papriky

2 rajčata, nakrájená na menší kousky

200 g brambor, na kostičky

100 g lámaných nudlí (lze nahradit libovolnými širšími těstovinami)

2 řapíky celeru

1 sušená pálivá paprika podle chuti

zakysaná smetana, k podávání

sůl na dochucení

 

Postup přípravy:

V hrnci rozehřejte tuk a dokřupava na něm osmažte slaninu. Odstavte ze sporáku, posypte mletou paprikou a zalijte asi litrem horké vody. Dejte znovu na oheň, přidejte rajčata a brambory, opečené nudle a svázané řapíky celeru, stáhněte oheň a vařteasi 15 minut. Na posledních 7–8 minut vložte do polévky lámané nudle (máte-li nudle obyčejné, stačí je vařit asi poloviční dobu). Před podáváním celer odstraňte. Můžete dochutit pálivou paprikou. Podávejte ozdobené kopečkem zakysané smetany a posypané petrželkou.