PORADNA FREKVENCE 1: Ochrání vás mléko před nadváhou?

1. června 2016·Jídlo a pití·Redakce

Jedna zbrusu nová studie tvrdí, že mléko je pro naše zdraví opravdu důležité! Dáváte si skleničku mléka denně? Tak děláte dobře!

Sklenice dobrého mléka k snídani výborně chutná – ale to není zdaleka všechno. Mléko obsahuje vápník, který je dobrý pro kondici kostí a prospívá i zubům. Jenže tahle bílá tekutina toho umí mnohem víc.

Vědci zjistili, že mléko (kvalitní mléko!) je doslova super potravina. Obsahuje speciální vitamín, který našemu zdraví přispívá několikrát: dokáže snižovat hladinu cukru, pomáhá s odtučňováním jater a u pacientů s cukrovkou druhého typu zabraňuje poškození nervů.

Mléko ztěžuje život tukovým polštářům

Vitamín se jmenuje nikotinamid-ribosid. A je to takový předstupeň k NAD+. Nevíte, co to je? Hledali jsme, až jsme našli:

Nikotinamidadenindinukleotid, zkráceně NAD, je konzym skládající se z nikotinamitu, adeinu, dvou molekul ribosy a dvou fosfátů, které jsou navzájem propojeny jako nukleotidy. Fuj, to se nedá ani napsat!

Nicméně NAD+ potřebují naše buňky, aby mohly vyrábět energii. Pokusy na myších trpcících cukrovkou druhého typu dokázaly, že pokud dostaly dávku tohoto vitamínu, snížilo se u nich riziko přibírání na váze.

Myšky měly také zdravější hladinu cukru a i játra se neztučňovala tolik, jako u myší bez dávky vitamítu.

Vědci se domnívají, že to samé platí pro lidi. Pokud tedy netrpíte intolerancí na laktózu, dejte si s chutí jednu skleničku mléka denně!

PORADNA FREKVENCE 1: Jak vylepšit imunitu u dětí?

PORADNA FREKVENCE 1: Pět chyb, které děláte při vážení

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme