PORADNA FREKVENCE 1: Sedm důvodů, proč jíst pálivá jídla

21. dubna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Milovníci exotických kuchyní vědí, že bez pálivých papriček by to nebylo ono. Pokud jste zatím nepřišli chilli papričkám na chuť, možná teď změníte názor!

Jsou dobré pro imunitní systém

Pálivé papričky obsahují vitamíny A, C, draslík a vápník. To znamená, že pikantní jídla mohou povzbuzovat imunitní systém. Pálivé jídlo dokáže uvolnit nos od rýmy a vědci dokonce zkusili vyvinout sprej z chilli papriček, který by měl léčit chronickou rýmu.

Pálivé pomáhá zdravému oběhovému systému

Feferonky a chilli papričky obsahují látku kapsaicin. Právě ta nás pálí na jazyku. Kapsaicin mírně ředí krev a dokáže rozproudit krevní oběh. Tím pomáhá předcházet vzniku cévních a srdečních onemocnění. Zabraňuje usazování tuku v tepnách a při pravidelné konzumaci dokonce snižuje hladinu cholesterolu.

S papričkami zhubneme

Kapsaicin má další pozitivní účinky. Díky němu se ihned po jídle (pálivém) začne zrychlovat metabolismus. Žaludek začne tvořit více šťáv, žlučník víc žluči. Takže se vám budou i tučná jídla lépe trávit a přijaté kalorie se rychleji spálí. Takže k bůčku příště přikusujte feferonku!

Papričky snižují chuť na sladké

Chilli snižuje chuť na sladké. To se hodí nejen všem programově hubnoucím, ale i těm, kteří se potřebují zbavit závislosti na sladkém. Věděli jste, že závislost na sladkém je stejná jako na cigaretách? Pokud už závislí jste, vyzkoušejte chilli! Závislost na papričkách zatím prokázána neníJ

Horko v ústech, nikoli po těle

Určitě znáte pocit, kdy se z pálivého jídla „potíte“. To je fakt, ale tělo se tím ochlazuje. Otevřené póry způsobí, že teplo bude vaše tělo rychleji opouštět a i v horku se tak budete cítit příjemně. I proto jsou pálivé papričky součástí jídelníčku v zemích s horkým podnebím.

Papričky přejí lásce

Láska prochází žaludkem a platí to i pro papričky. Malé rudé papričky totiž patří k afrodiziakálním pokrmům. Společně s krví v těle dokážou rozproudit i vášeň. Příště tedy přidejte ke svíčkám a oblíbenému cédéčku taky něco s chilli.

Jsou pro dobrou náladu

Konzumace chilli vede k produkci endorfinů a serotoninu v těle – a to je dobrá zpráva, protože hormonů štěstí není nikdy dost. A hlavně si užijete spoustu legrace, až všechny ty pálivé dobroty budete testovat.

TIP FREKVENCE Chcete zhubnout? Pak už nikdy nesnídejte toto jídlo!

TIP FREKVENCE 1: Zdravé jídlo je prý drahé. Tak to je nesmysl!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme