PORADNA FREKVENCE 1: Tyhle potraviny byste neměli kombinovat dohromady

20. dubna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Hmmm. Ráno se těšíte na voňavý toast s marmeládou a večer vás čeká šťavnatý burger s točeným pivem? Co tak dobře zní, nedělá dobře našemu tělu.

Určitě znáte potraviny, které není dobré kombinovat, protože dohromady prostě dobře nechutnají. Ale že jsou potraviny, které spolu dobře (až moc) chutnají, jenže nám škodí, to se moc neví. Co k sobě nepatří?

Salát a dresing bez tuku

Je to kombinace, která možná lahodí uchu kvůli nízkému počtu kalorií, ale bohužel není vhodná pro naše tělo. Absence tuku totiž neumožní zelenině uvolnit do těla vitamíny. Třeba taková mrkev: bez tuku neuvolní to, co našemu tělu prospívá a co tělo také dobře tráví. K salátu prostě olej v rozumné míře patří.

Bílé pečivo a marmeláda

Bílé pečivo s dobrou marmeládou patří pro spoustu z nás k pohodové snídani. Jenže právě na tuhle dvojku bychom měli zapomenout. Jednoduché uhlovodany (jak v pečivu, tak v marmeládě) vystřelí hladinu cukru k výšinám – ale nechají ji zase rychle spadnout. A důsledkem je vlčí hlad a pocit únavy. Dejte si raději celozrnné pečivo, to vás zasytí na delší dobu.

Burger a pivo

Zní to dobře, viďte! Ale právě burger a pivo k sobě moc nepatří. Tělo totiž nejdříve odbourává alkohol a až jako druhý tuk, který se nám tak hezky usadí na břiše a hýždích. Díky zpomalenému trávení máme pak i nepříjemný pocit těžkosti. Dopřejte si burger, ale nezapíjejte ho pivem. To zní ale hrozně smutně, co? No, zkuste prostě vodu!

Alkohol a kofein

Mnoho z nás stále urputně věří tomu, že na lehkou kocovinu platí káva nebo jiný nápoj s kofeinem. To je velký omyl. Chvíli možná budete mít pocit, že je káva vyprošťovák, ale ve skutečnosti se vám tak trochu zpomalí mozek. Prostě budete jako vypnutí. Mozek zpomalí svoji činnost, takže se budete cítit méně opilí, než ve skutečnosti, ale na Nobelovku to nebude! Dejte si raději vodu nebo bylinkový čaj.

Černý čaj a mléko

To, co je pro Angličany nenahraditelné, je pro tělo kombinace, která moc zdravá není. Protizánětlivé účinky černého čaje totiž mléko doslova zabije. Mléčné bílkoviny neumožní antioxidantům proniknout do těla. A naopak: obsah kofeinu v čaji vám neumožní příjem vápníku z mléka. Lepší je dát si do čaje pár  kapek citronu. Tak může čaj vašemu dělu dodat konečně ty protizánětlivé látky. 

 

Ale i tady platí: všeho s mírou. Pokud si vyrazíte na burger s přáteli jednou za čas, tak si to pivo prostě dejte. A rohlíček s marmeládou si dopřejte jako sváteční snídani. Oblíbených dobrot se vzdávat nemusíte. Stačí trochu přemýšlet a dát si je tak trochu za odměnu. 

PORADNA FREKVENCE 1: Desatero pro postavu do plavek. Je nejvyšší čas!

TIP FREKVENCE 1: Ovoce s malým obsahem cukru. Pomůže vám zhubnout!

TIP FREKVENCE 1: Dieta podle měsíčních znamení

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme