Rady a tipy: Nikdy nepoužívejte vařící vodu k přípravě čaje, říká odborník

8. října 2020·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Foto: Shutterstock.com)

Čaj, kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístku čajovníku nebo různých bylinných a ovocných směsí v horké vodě. Šálek čaje je ranním rituálem zejména pro lidi, kteří nepijí kávu. Věděli jste, že většina populace při jeho přípravě dělá jednu zásadní chybu. Čajovou směs zalívá vroucí vodou, bohužel tak čaj úplně zabije. Informoval o tom deník Mirror.

Jediná věc, která se u přípravy čaje liší je množství cukru, medu popřípadě mléka. Jinak všichni dodržujeme stejnou metodu přípravy horkého nápoje. Nejprve dáme vařit vodu a připravíme si hrneček s čajovým sáčkem. Když je voda dostatečně horká, tak ji nalijeme do hrnku a trpělivě čekáme, obvykle čtyři až pět minut až se čaj vylouhuje. Při vytažení sáček vymačkáme a přidáme si podle libosti med, cukr nebo mléko. Bohužel vás musíme zklamat, ale tento postup obsahuje chybu.

Podle Martina Isarka, který se živí jako profesionální ochutnávač jídel a nápojů, je celý tento proces špatně. Napsal o tom deník Mirror. K tradiční přípravě bychom totiž neměli vůbec používat vařící vodu. Čaj totiž pak není vůbec chutný, jak by měl být. “Nebude chutnat o nic lépe než kapustová voda,” uvedl Isark.

Voda se má nechat vychladnout alespoň na osmdesát stupňů. V historii se sice vroucí voda používala, ale pouze z důvodu, protože voda nebyla bezpečná k pití a tak se musela převařit. “Proto je čas vyvrátit mýtus, že byste měli používat pro přípravu čaje vroucí vodu,” řekl ochutnávač. “Příliš horká voda zabije žádoucí složky čaje a vše co vám zbyde je silná příchuť suchých, síravých tříslovin,” dodal Isark. Správné ale je, že lidé si čaj dochucují až na konec.

Čaj má povzbuzující účinky a v mnoha případech obsahuje látky, které mají blahodárný vliv na organismus. Obsahuje kofein, známý jako tein a v Evropě se původně pil jako lék. Zvyk čaje o páté se nejčastěji přisuzuje Britům. První jej ale takhle pili Francouzi a Anglie se jimi pouze inspirovala.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme