Školní jídelny v Česku: Málo mléka a moc cukrů!

21. ledna 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Cukry a tuky! To jsou největší problémy současných školních jídelen. Ukázaly to kontroly České školní inspekce. Kvalita jídla ve školách je sice lepší. Změny se ale dějí pomaleji, než bychom si přáli. Další podrobnosti najdete uvnitř článku.

Málo mléka hodně tuků

V loňském školním roce inspekce zkontrolovala víc než tři stovky školních jídelen. Kontroly jen potvrdily, to, co je všeobecně známé. „Kvalita školního jídla se sice lepší, ale pořád to není ono,“ říká na Frekvenci 1 náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

„Největším problémem jsou tuky a cukry, tady při kontrolách více desetina školních jídelen nevyhověla normám. Naopak mnohde nabízejí strávníkům málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb,“ dodává Andrys.

Děti zdravé jídlo nezajímá

Na problémy ale upozorňují i školní jídelny samotné. Děti kolikrát o zdravé jídlo nemají zájem. A dojídají se sladkostmi z automatů. „Školní jídelna nemůže plnit roli vychovatele. Učit děti zásadám zdravého stravování by měla rodina,“ říká na Frekvenci 1 vedoucí školní jídelny v Průhonicích Jan Martinovský.

Školy podle Olivera

Kvalitu jídla ve školách chce změnit Iniciativa Skutečně zdravá škola. V polovině února plánuje spustit pilotní testování programu inspirovaného Británií. Tam se na školním jídelníčku podílí známý kuchař Jamie Oliver. Školní jídelny, které se do programu zapojí, budou vařit hlavně z tuzemských čerstvých potravin. Naopak polotovary by měly úplně zmizet.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme