Sojové, mandlové a další alternativy mléka. Jaké jsou jejich přednosti?

7. září 2019·Jídlo a pití·Redakce

Rostlinné varianty mléka berou obchody útokem. Dokáží ale veganské náhrady totéž, co kravské mléko? A jak vlastně chutnají? Představíme vám ty nejznámější.

Sojové mléko

Mléko ze sojových bobů je nejznámější alternativou mléka. Obsahuje stejně bílkovin jako kravské. Má ale výrazně méně vápníku. Někteří výrobci ho do sojového mléka přidávají. V Japonsku považují sojové mléko za nápoj vhodný jako prevence rakoviny. Kojencům a malým dětem se ale podávání sojového mléka nedoporučuje. Pokud hledáte náhradu mléka do kávy, je sojové vynikající.

Ovesné, špaldové a rýžové mléko

Mléka z obilných odrůd nejsou příliš výživná a obsahují jen nepatrné množství bílkovin. Ovesné mléko ale obsahuje ve vodě rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu. Mléka z obilí chutnají lehce nasládle, proto se hodí pro přípravu sladkých koktejlů, ovesných kaší. Jsou vhodná i pro pečení. Jejich nevýhodou je, že obsahují lepek.

Mandlové a oříškové mléko

Náhrada mléka se vyráběla z mandlí už ve středověku. Dnes se „mléko“ vyrábí už i z lískových, macadamia a kešu ořísků. Ve srovnání s normálním mlékem obsahují méně bílkovin a vápníku, ale o to víc vitamínů (B12) a minerálních látek jako je vápník, hořčík a železo. Za zmínku stojí i relativně nízký obsah tuku (asi 1,6 g/100 ml). Jemné aroma se hodí k horkým nápojům, do pudinků nebo koláčů. Do spousty ořechových mlék se bohužel přidává cukr.

Recept na mandlové mléko

Na výrobu 1 litru mandlového mléka potřebujete: 200 g neloupaných mandlí (to jsou ty klasicky hnědé), vodu a případně trochu medu.

Mandle zalijte studenou vodou a nechte zakryté přes noc stát a bobtnat. Druhý den mandle spolu s litrem vroucí vody mixujte tak dlouho, dokud nezískáte bílou tekutinu bez kousíčků mandlí. Sítko vyložte plátýnkem a přeceďte. A hotovo! Pokud chcete mléko sladší, přidejte trochu medu. Mandlové mléko vydrží v lednici týden.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme