TIP FREKVENCE 1: Umíte správně nakupovat a skladovat salát?

22. dubna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Nebuďte saláti a naučte se vybrat ten nejlepší salát, správě ho umýt a také skladovat. Chcete si přece pochutnat na křupavé zelenině!

Na co si dát při nákupu pozor

Čerstvý salát poznáte podle pevných křupavých listů. Na omak musí být hlávka hezky pevná. Bohužel si do salátu při nákupu nemůžeme kousnout (tedy můžeme, ale to se asi nebude líbit ani zelináři, ani ochrance v supermarketu). Nekupujte salát zabalený v igelitu, může obsahovat choroboplodné zárodky a nemá tu správnou vůni. Vyhněte se také salátu s nahnědlými listy – i když je otrháte, už dobrý nebude.

Jak se salát skladuje

Čerstvý salát doma uložte do čistého plastového sáčku, který nůžkami propícháte na několika místech. Pak ho uložte do lednice na místo určené pro zeleninu.

Jak se správně rozebírá

Ze salátové hlavy nejdříve odstraňte volnější venkovní listy. Potom vyřízněte košťál, zakružte nožem ve tvaru kuželu. Tak se krásně rozpadnou všechny listy. Košťál můžete schroupat jen tak, nebo ho přikrájet do salátu.

Jak se salát myje

Salát se musí umýt pečlivě, ale pod studenou tekoucí vodou by neměl být příliš dlouho. Pokud ho budete koupat věčnost, smyjete si důležité vitamíny a minerály. Nejlepší je síto s velkými oky, aby mohla voda dobře odtékat. Nejlépe salát usušíte ve speciální ždímačce na salát. Pokud ji nemáte, osušte listy jemně poklepáním utěrkou. Usušení je důležité, protože jen suchý salát může přijmout chuť zálivky.

Kdy přidat zálivku

Na drobno salát natrhejte až po umytí, ať není na maděru (ha, co je vlastně maděra?). Zálivku dejte na salát až těsně před podáváním, pokud se máčí v zálivce dlouho, vypadá trochu unaveně. Sůl, kterou obsahuje většina zálivek, totiž vytahuje z listů vodu.

P.S. Maděra je český kolový tanec nebo taky vysoká čepice. To jsme z toho jeleni!

 

TIP FREKVENCE 1: Zapomeňte na diety! Víme, po kterých potravinách zhubnete

TIP FREKVENCE 1: Hubněte bez diety! Máme pro vás pár fíglů

PORADNA FREKVENCE 1: Tyhle potraviny byste neměli kombinovat dohromady

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme