V sobotu slavíme Den hamburgerů. Rozpalte gril!

Znáte ten pocit, kdy se zakousnete do křupavé žemle, narazíte na chuť cibulky, okurky, mletého masa, sýru a cibule? Hmmm, jeden recept pro vás máme!

V sobotu si dopřejte určitě hamburgera. Tenhle klasik slaví totiž dneska svátek.

Kde se vlastně vzal?

Většinou si hamburger spojujeme s USA, ale svůj pra pra původ má v Asii. Už ve 12. století si Tataři (mongolští nájezdníci) vozili pod koňským sedlem naškrábané maso, které se cestou zjemňovalo a bylo tak lépe stravitelné. 

Bochánky z mletého masa od nich převzali ruští Tataři. Odtud pochází název tatarský biftek. Kolem 14. století se tento recept dostal do německého Hamburku.

Němci maso dochutili kořením a podávali ho jak syrový, tak i tepelně upravený. Z německého přístavu se dostal “Hamburg steak” (který měl díky koření i delší trvanlivost) do USA. 

Nápad prodávat mleté maso  mezi plátky pečiva dostal Američan Louis Lassen na začátku 19. století. Na začátku 20. století chleba vystřídala houska. 

Králem rychlého občerstvení se stal hamburger na přelomu 20. a 30. let. 

Udělejte si pravý americký hamburger. Za recept ručíme!

Grilovací sezóna začíná! Rady pro výběr a použití grilu

VIDEO: Geniálně jednoduchý louskáček na pistácie