Vánoční recepty Frekvence 1: Udělejte si netradiční domácí svařák podle Lubky a Míry

15. prosince 2021·Jídlo a pití·Redakce

Lubka Ponížilová a Míra Michálek. (Foto: Frekvence 1)

Vánoce jsou sice především svátky klidu a míru, mnoho z nás by si je ale vůbec neumělo představit bez dobrého jídla a pití. Právě proto jsme si pro vás připravili sérii nejlepších receptů, ke kterým se každý rok rádi vracíme. Tentokrát tu pro vás máme "netradiční cloumák z pánvičky" podle moderátorky Lubky Ponížilové a "svařák trochu jinak" podle moderátora Míry Michálka, který vás v chladných dnech určitě zahřeje.

S moderátory Lubkou PonížilovouMírou Michálkem se v éteru Frekvence 1 můžete setkat každý všední den od 6. do 10. hodiny, kdy vám zpříjemňují ranní vstávání. V poslední vysílací hodince pak mají ve studiu zajímavého hosta. Když jsme se této moderátorské dvojice zeptali na jejich oblíbený vánoční recept, ani na vteřinu neváhali a podělili se snámi o své originální domácí svařáčky.

“Když nám zavřeli stánky se svařákem a grogem na trzích, vyzkoušejte můj netradiční cloumák, který mě naučili kamarádi Slováci,” vysvětluje se smíchem Lubka.

Co budete na cloumák z pánvičky potřebovat?

  • 8 lžic cukru krystal
  • deci vody
  • deci slivovice
  • 5 dkg slaniny na kostičky

 

Moderátorka Lubka Ponížilová. (Foto: se souhlasem Lubka Ponížilová)

Jak na to?

Nejprve necháme na pánvičce zkaramelizovat cukr. Přilijeme vodu, rozvaříme a necháme přejít varem. Mezitím si vedle uškvaříme slaninu. Do rozpálené slaniny přilijeme vodu s karamelem, přehoupneme varem a přilijeme slivovici.

Odvážlivci mohou obsah pánvičky zapálit a rychle přikrýt pokličkou. Následně podávame ještě horké ve varném skle. Dobrou chuť!

Jaký tip má kolega Míra?

“Zkuste svařák trochu jinak,” říká moderátor. “Je jedno jestli zvolíte bílé nebo červené víno. Já mám raději bílé a hodně suché. Když ho vypijete hektolitr, tak z něj nebolí tolik břicho. Takže stačí změnit trochu koření a budete koukat jak může chutnat víno,” popisuje.

Co budete na svařák podle Míry potřebovat?

  • 4 hřebíčky
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • skořice
  • dva plátky citrónu
  • jeden plátek zázvoru
  • 3 dcl bílého vína

 

Suroviny na svařák podle moderátora Míry Michálka. (Foto: se souhlasem Míra Michálek)

Jak na to?

Není to žádná věda, stačí všechny suroviny svařit s vínem. Pokud chcete, aby se chutě pořádně rozvonily, tak na to má náš moderátor jednoduchý fígl.

Moderátor Míra Michálek. (Foto: se souhlasem Míra Michálek)

“Doporučuji hodně horké zavřít s kořením do termosky na 20 minut a kdo chce více tepla, tak může přilít panáka čehokoli,” doplňuje se smíchem Míra. Podáváme ještě horké. Na zdraví!

Moderátor Míra Michálek. (Foto: se souhlasem Míra Michálek)

Pokud jste recept vyzkoušeli, pochlubte se nám s vaším výsledkem do komentářů na facebooku!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme