Vánoční recepty Frekvence 1: Udělejte si chilli guláš podle Robina Sobka

9. prosince 2020·Jídlo a pití·Barbora Pisingerová

Foto: Frekvence 1

Vánoce jsou sice především svátky klidu a míru, mnoho z nás by si je ale vůbec neumělo představit bez dobrého jídla. Právě proto jsme si pro vás na Frekvenci 1 připravili sérii těch nejlepších receptů, ke kterým se každý rok rádi vracíme. Tentokrát tu pro vás máme výborný chilli guláš podle moderátora Robina Sobka, který vás v chladných dnech určitě zahřeje. 

S moderátorem Robinem Sobkem se v éteru Frekvence 1 můžete setkat každý všední den od 11 do 14 hodin, kdy vám  svým výběrem pohodové muziky v pořadu V práci zpříjemňuje pracovní nasazení. Když jsme se Robina zeptali na jeho oblíbený vánoční recept, ani chvíli neváhal a podělil se s námi o svůj hřejivý chilli guláš.

“Je to tzv. hnací motor mé kapely Robin&son (kapelu můžete najít na instagramufacebooku, pozn. red.) a před asi čtrnácti dny nám doslova zachránil ‘Život’,” vysvětlil Robin.

“To je totiž i název našeho nového songu, ke kterému jsme točili klip a bylo zrovna pod nulou. Všichni už toho měli dost a já před poslední klapkou zařval ‘jestli to teď klapne, dáme si guláš’ a povedlo se. Je to evidentně motivace,” pochvaloval si.

“Song i klip vyjde už brzo, určitě ještě před Vánocemi, zpívá v něm i hraje jedna úžasná talentovaná česká divadelní i filmová herečka, o které ještě hodně uslyšíme. Ale o tom si budete moct přečíst zase příště, ať v tom teď nemáte guláš,” vzkázal ještě fanouškům.

Foto: Frekvence 1

Co budete potřebovat:

  • hovězí maso – kližka (cca. 1,5 kg)
  • hromada cibule
  • koření: paprika, gulášové koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • chilli: Chipotle Morita a Habanero (seženete ve speciálních chilli obchodech)

 

Foto – Frekvence 1

Jak na to?

Nakrájíte cibuli na malé kousky, dáte do hrnce na sádlo nebo olej a orestujete dozlatova. Stejně tak nakrájíte hovězí kližku, přidáte na orestovanou cibuli, posypete paprikou, gulášovým kořením a zahustíte moukou. To všechno za stálého míchání.

Pak už jen stačí zalít studenou vodou, důkladně promíchat, přidat malou lžičku Chipotle Morita, chilli, které pochází z Mexica a má speciální vyuzenou chuť (pálivost SHU 5000 – 8000). Pro milovníky ostřejšího jídla doporučuji přidat malou papričku Habanera chilli (SHU 100 – 350 000). Čím bude paprička větší, tím pomaleji vám bude guláš ubývat.

Na závěr stačí už jen dochutit solí a pepřem. Za občasného míchání vaříme zhruba 3 hodiny. S čerstvým chlebem a vychlazeným pivem je guláš ideální. Dobrou chuť!

Foto: Frekvence 1

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme