Babicovy recepty: Bažant na kaštanech s jablky*Pistáciový dortík

27. prosince 2015·Jídlo a pití·Redakce

Nechcete se vzdát sváteční vánoční atmosféry? Nemusíte! Jirka Babica pro vás připravil báječné sváteční pochoutky, které k tomuto období hodí.

BAŽANT NA KAŠTANECH S JABLKY

Potřebujete:

*1 bažant á 1 kg
*slanina 
*2 cibule
*sůl a pepř
*2x bobkový list 
*tymián
*hrnek  vývaru
*půl kila jablek
*cukr
*kaštanové pyré
*2 cl calvadosu
*máslo

Bažanta  osolíme zvenku i zevnitř, svážeme křídla a stehna gastronomickým motouzem a obalíme do plátků slaniny. Na zbytku slaniny a lžíci másla osmahneme na tenké plátky nakrájenou cibuli, celý pepř, bobkový list a tymián. Bažanta vložíme do pekáče a dáme na hodinu do trouby na 180°C a podléváme vodou nebo vývarem. Bažanta vytáhneme z trouby. 
Oloupeme jablka a nakrájíme na měsíčky. Vložíme na pánev na máslo a restujeme 5 minut, přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, přilijeme trochu calvadosu, přimícháme kaštanové pyré a promícháme. 
Bažanta nasekáme na porce, podlijeme šťávou a obložíme kaštanovými jablky. 

PISTÁCIOVÝ DORTÍK

Potřebujete:

*hrnek hladké mouky 

*třetinu másla       

*1/4 balení kypřicího prášku do pečiva
*půl hrnku moučkového cukru
*3 žloutky
*půl hrnku oleje 

Nádivka:
*400 g bílé čokolády
*1l smetany

*půl hrnku mléka
*30 g pistáciové pasty
*30 g mletých pistácií 

Utřeme žloutky s cukrem. Přidáme mouku s práškem do pečiva, olej s máslem a pořádně promícháme. 

Směs vložíme do vymazané dortové formy o průměru 26 cm. 

Těsto rozložíme i po bocích a dáme péct na pět minut při teplotě 180°C do trouby. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. 

Mezitím bílou čokoládu rozpustíme nad párou, přidáme smetanu, mléko, pastu a pistáciové oříšky. 

Směs odložíme ze sporáku a až do vlažné směsi přidáme vejce a ručně vyšleháme. Vychladlou nádivku nalijeme na vychladlé těsto. Dáme péct do trouby na 40 minut při teplotě 175°C.
Dortík vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a dáme na pět hodin do chladu.

Jídlo a pití - další články