Vyhledávání
Babicovy recepty: Bažant na kaštanech s jablky*Pistáciový dortík
Nechcete se vzdát sváteční vánoční atmosféry? Nemusíte! Jirka Babica pro vás připravil báječné sváteční pochoutky, které k tomuto období hodí.
BAŽANT NA KAŠTANECH S JABLKY
Potřebujete:
*1 bažant á 1 kg
*slanina
*2 cibule
*sůl a pepř
*2x bobkový list
*tymián
*hrnek vývaru
*půl kila jablek
*cukr
*kaštanové pyré
*2 cl calvadosu
*máslo
Bažanta osolíme zvenku i zevnitř, svážeme křídla a stehna gastronomickým motouzem a obalíme do plátků slaniny. Na zbytku slaniny a lžíci másla osmahneme na tenké plátky nakrájenou cibuli, celý pepř, bobkový list a tymián. Bažanta vložíme do pekáče a dáme na hodinu do trouby na 180°C a podléváme vodou nebo vývarem. Bažanta vytáhneme z trouby.
Oloupeme jablka a nakrájíme na měsíčky. Vložíme na pánev na máslo a restujeme 5 minut, přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, přilijeme trochu calvadosu, přimícháme kaštanové pyré a promícháme.
Bažanta nasekáme na porce, podlijeme šťávou a obložíme kaštanovými jablky.
PISTÁCIOVÝ DORTÍK
Potřebujete:
*hrnek hladké mouky
*třetinu másla
*1/4 balení kypřicího prášku do pečiva
*půl hrnku moučkového cukru
*3 žloutky
*půl hrnku oleje
Nádivka:
*400 g bílé čokolády
*1l smetany
*půl hrnku mléka
*30 g pistáciové pasty
*30 g mletých pistácií
Utřeme žloutky s cukrem. Přidáme mouku s práškem do pečiva, olej s máslem a pořádně promícháme.
Směs vložíme do vymazané dortové formy o průměru 26 cm.
Těsto rozložíme i po bocích a dáme péct na pět minut při teplotě 180°C do trouby. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Mezitím bílou čokoládu rozpustíme nad párou, přidáme smetanu, mléko, pastu a pistáciové oříšky.
Směs odložíme ze sporáku a až do vlažné směsi přidáme vejce a ručně vyšleháme. Vychladlou nádivku nalijeme na vychladlé těsto. Dáme péct do trouby na 40 minut při teplotě 175°C.
Dortík vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a dáme na pět hodin do chladu.
