Velikonoční recepty Jirky Babicy: Nádivka, cop, kotlet a pomazánka!

6. dubna 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jsou Velikonoce a tak si pro vás Jirka Babica připravil velikonoční recepty! Zkuste spolu s ním nádivku, cop nebo vajíčkovou pomazánku. Recepty najdete uvnitř článku.

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

Potřebujete:

1 cibuli
2 lžíce másla
150 g nakrájeného vařeného kuřecího masa
150 g uzeného masa
150 g jemně nakrájených kuřecích jater
5 tvrdších rohlíků
400 ml mléka
2 až 3 lžíce strouhanky
3 vejce
2 stroužky česneku
sůl, pepř
hrst nasekané kopřivy a petrželky
majoránku
muškátový oříšek

Cibuli nakrájíme najemno a na másle osmahneme. Přidáme prolisovaný česnek a na menší kostky nakrájená kuřecí játra. Po 5 minutách přidáme nakrájené uzené a vařené, na kostky nakrájené kuřecí maso.

Rohlíky nakrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme vlažným mlékem a necháme je nasáknout. Přidáme překrájená kuřecí játra, osmahlou masovou směs, 3 žloutky a podle potřeby strouhanku na zahuštění. Osolíme a opepříme. Vmícháme ze 3 bílků vyšlehaný sníh. Nakonec přidáme překrájenou kopřivu, petrželku a majoránku a přistrouháme trochu muškátového oříšku.

Směs vlijeme do důkladně máslem vymaštěné a strouhankou vysypané formy. Na nádivku pokrájíme kousky másla.

Potom vložíme do trouby předehřáté na 180 ° C a pečeme do zlatova 20 minut.

VELIKONOČNÍ COP

Potřebujete:

hrnek mléka
1 balení čerstvého droždí
půl hrnku cukru
půl kila polohrubé mouky
kůru z 1 citronu
1/2 lžičky soli
půl dcl oleje
150 g rozinek
1 žloutek
hrubý cukr na posypání
tuk na vytření plechu

V teplém mléce rozpustíme droždí.

Do větší mísy nasypeme půl hrnku cukru, polohrubou mouku, nastrouhanou citronovou kůru, půl lžičky soli a velký panák oleje a smícháme s kváskem. Těsto hněteme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na mísu. Kdyžtak si pomůžeme moukou nebo mlékem. Potom přimícháme předem namočené rozinky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě.

Těsto rozdělíme na 3 porce a utvoříme 30 cm dlouhé válečky a zavážeme do copu. Konce pevně stlačíme.

Cop přendáme na vymazaný plech a opět necháme tak 30 minut kynout. Dáme do předehřáté trouby na 180 st. na 25 minut. Během pečení po 10 minutách potřeme rozšlehaným žloutkem, před koncem pečení posypeme hrubým krystalovým cukrem.

JEHNĚČÍ KOTLET S BAZALKOU A PARMAZÁNOVOU KRUSTOU

Potřebujete:

8 ks jehněčího kotletu
olivový olej
1 lžíci másla
1 vejce
1 rohlík
2 lžíci parmazánu
2 šalotky
hrst bazalky
sůl, pepř

Potřebujete na přílohu:
brambory
olivový olej
česnek
fazolové lusky
smetanu
slanina
sůl, pepř

Jehněčí kotletu omyjeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na olivovém oleji.

Smícháme na malé kostičky nakrájený rohlík, bazalku, najemno nakrájenou šalotku, povolené máslo, 1 vejce a 2 lžíce sušeného parmazánu a promícháme. Maso poklademe připravenou směsí a dáme na 10 minut do trouby na 180°C.

Vařené brambory nakrájíme na kostičky, osolíme a opečeme na olivovém oleji s česnekem. Na druhé pánvi osmahneme slaninu, přidáme předem uvařené fazolky, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou.

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA

Potřebujete:

3 feferonky

2 lžíce másla
1 cibuli
1 lžičku hořčice
2 lžičky čerstvého strouhaného křenu
8 vařených vajec
1 lžičku mleté papriky
2 lžičky majonézy
2 lžíce zakysané husté smetany
1 okurku
pažitku
sůl, pepř
chleba

1 cibuli, 1 okurku a 3 feferonky pokrájíme na drobno. Přidáme povolené máslo, lžičku hořčice, 2 lžičky strouhaného čerstvého křenu , 8 nakrájených vařených vajec , lžičku mleté papriky, 2 lžičky majonézy, 2 lžíce hustší zakysané smetany a pažitku . Osolíme a opepříme, řádně promícháme a natíráme na čerstvý chléb.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme