Začíná sezóna zmrzliny. Nevěřte všemu, co se o ní povídá!

10. května 2016·Jídlo a pití·Redakce

O lahodném ledovém potěšení panují různé zaručené pravdy. Pochází opravdu zmrzlina z Itálie a jsou největšími jedlíky opravdu Američané?

Zmrzlina pochází z Itálie

To není pravda. Jasně, Italové to se zmrzlinou fakt umí, ale nevymysleli ji. Vděčit za ni můžeme Číňanům a Řekům. Už 3000 let před Kristem dokázali připravovat lahodné osvěžení ze sněhu, ovocné dřeně, medu a ledové tříště z ledovců. První cukrárnu se zmrzlinou otevřel Ital – v Paříži.

Po zmrzlině se tloustne

Ano, pokud jí budete jíst obrovská množství. Ale po jednom kopečku rozhodně neztloustnete. Nebezpečí číhá v různých polevách a posypech – hoblinky čokolády, oříšky, karamel, oplatky – to jsou kalorie navíc. Pokud si hlídáte linii, dejte přednost ovocným sorbetům před smetanovou zmrzlinou s polevou.

V supermarketu dobrou zmrzlinu nekoupíte

To platí jen částečně. Musíte si pečlivě přečíst údaje na balení. Pokud výrobce uvádí „zmrzlina“ místo „zmrzlinový krém“, je skoro jisté, že mléko nahradil levným palmovým tukem. Ten není tak hodnotný a opravdu to není TA pravá zmrzlina. Může se stát, že vanilková zmrzlina neobsahuje žádnou vanilku a tak dále. Prostě raději čtěte, co kupujete. Na špatnou zmrzku můžete koneckonců narazit i v cukrárně.

Ve zmrzlině číhá salmonela

Teoreticky to možné je, protože spousta zmrzlin obsahuje vejce. A ty za salmonelu často mohou. Naštěstí jsou restaurace i cukrárny často podrobovány kontrolám. Vážná pochybení jsou odhalena jen málokdy. Takže si dejte.

Největší zmrzlinožrouti jsou Italové

Nene! Nejvíce zmrzliny se sní na Novém Zélandu. Tam to na hlavu za rok dělá krásných 28,4 litrů. V Evropě nejvíc mlsají severské národy. Vedou Finové s 12,9 litry, následují je Norové a Švédi se shodným výkonem 11,5 litru. U nás spotřebujeme asi 3 litry zmrzliny na hlavu. Na konci zmrzlinového žebříčku jsou kupodivu vynálezci zmrzliny, Číňané. Dají si sotva litr.  

 

TIP FREKVENCE Chcete zhubnout? Pak už nikdy nesnídejte toto jídlo!

TIP FREKVENCE 1: Ovoce s malým obsahem cukru. Pomůže vám zhubnout!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme