ZDRAVÍ: Nejoblíbenější diety. Jejich PRO a PROTI!

14. května 2016·Jídlo a pití·Redakce

Už jedete nějakou zaručenou jarní dietu? Tak pozor na zdraví. Řada diet ho vyloženě ohrožuje. Pojďme se jim kouknout na zoubek!

Vitariánství

Je to životní styl, kdy můžete jíst jen „živou“ stravu. Pokud máte rádi čerstvou zeleninu, ovoce, klíčky, řasy, semínka nebo oříšky všeho druhu, tak se možná stanete vitariánem.

Vitariáni jsou víc než vegani, jedí skutečně jen potraviny, které neprošly tepelnou úpravou nad 42°C.

Pozitiva: Nebude mít hlad. Při této dietě neexistuje žádné omezení velikosti porcí. Vitariánství je pestré, upraví vám zažívání, budete se cítit nabití energií díky velkému množství přijímaných vitamínů i enzymů.

Negativa: Radikální omezení živočišných potravin. To nedokáže každý. A budete to všude muset vysvětlovat. Jedná se přeci jen o extrém. Takže opatrně!

Středomořská dieta

Tady se nejedná o rychlou redukci hmotnosti, ale celkově zdravý přístup a dlouhověkost.  V jídelníčku je hodně zeleniny, červené maso se nahrazuje rybím a mořskými plody. Sádlo i máslo nahradí olivový olej. Středomořská dieta patří k nejlepším způsobům stravování.

Pozitiva: Je to rozumný životní styl, který se stará o zdraví celého cévního systému, udržuje v pořádku cholesterol i krevní tlak. Takové stravování snižuje výskyt Parkinsonovy choroby i Alzheimera. Chrání proti diabetu.

Negativa: Je možná finančně trochu náročnější, ale z dlouhodobého hlediska ušetříte na zdraví!

Alkalická dieta

Alkalická strava je skvělým řešení při pálení žáhy i osteoporózy. Kyselé prostředí se v organismu vyrovnává vápníkem, který se mnohdy odplavuje z kostí. Kyselé prostředí obecně tělu nesvědčí. A nerado hubne. Plán alkalické diety se snaží o nastolení přirozené rovnováhy pH. Omezuje se maso, mléčné výrobky a pečivo.

Pozitiva: Když vám tuto dietu někdo dobře nastaví, je to v pohodě.

Negativa: Žádná!

DASH dieta

Tahle dieta byla původně vyvinutá pro lidi s vysokým krevním tlakem. Kromě hubnutí snižuje cholesterol, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, ledvinových kamenů, cukrovky. Denní strava je složená z pečiva, čerstvé zeleniny, ovoce, několika porcí mléčných výrobků, libového masa, semínek a luštěnin.

Pozitiva: Nic nezakazuje ani neomezuje. Proto je už několik let jednou z nejlepších diet.

Negativa: Nejsou!  

 

TIP FREKVENCE 1: Dieta podle měsíčních znamení

TIP FREKVENCE 1: Zapomeňte na diety! Víme, po kterých potravinách zhubnete

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme