Zelený salát s ořechy, pomeranči a sýrem

8. listopadu 2009·Jídlo a pití·Redakce

Ořechy patří k podzimu. Vyzkoušejte je tentokrát naslano!

NA 4 PORCE

30 minut

* 1 hrnek vlašských ořechů + 2 lžíce vody a 2 lžíce krupicového cukru
* ¼ hrnku bílého vinného octa
* 1 lžička strouhané pomerančové kůry
* ¼ lžičky mletého hořčičného prášku nebo drcených semínek hořčice či 1 lžička francouzské hořčice
* 3 lžíce ořechového či olivového oleje
* sůl a pepř
* 1 velký zelený salát, opláchnutý a natrhaný na kousky
* 100 g sýra typu feta nebo sýra s modrou plísní
* 2 sladké pomeranče, oloupané a nakrájené na filátka bez dělicích blanek

1. Troubu předehřejte na 160 °C. Ořechy nasypte na plech s okrajem, postříkejte vodou a posypte cukrem. Vložte do trouby a za občasného promíchání pečte asi čtvrt hodiny, až cukr zkaramelizuje. Nechte na plechu vychladnout.

2. Ocet, pomerančovou kůru a hořčici spolu prošlehejte. Postupně zašlehejte olej, osolte a opepřete.

3. Listy salátu zlehka promíchejte v míse s rozdrobeným sýrem, ořechy a pomerančovými filátky, zakápněte zálivkou a ihned podávejte.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme