Jste často nemocní? Zdraví může ovlivnit i datum vašeho narození

25. září 2019·Články·Lukáš Vaněk

Vědci z americké Kolumbijské univerzity přišli na to, že narození v konkrétním ročním období může mít v dospělosti dopad na naše zdraví. Podle výzkumu se nejvíce zdravých lidí narodí v létě, kdežto často nemocní se rodí v říjnu.

Studie, která byla publikována v Journal of American Medical Informatics Association, tvrdí, že existuje spojitost mezi měsícem, kdy se člověk narodil, a sklonem k onemocněním s daným měsícem. Tým expertů sledoval spojitost 28 let u více jak 1,7 miliónu lidí. V potaz vzali i stravování člověka a prodělané infekční onemocnění, které rovněž může ovlivnit vývoj jedince.

Co z výsledku výzkumu vyplývá? Že lidé, kteří se narodili mezi květnem a srpnem, budou s velkou pravděpodobností nejzdravější. Opačně studie vnímá lidi, kteří se narodili v říjnu. Jde však čistě o průměr, protože výsledky se liší.

Například lidé, kteří se narodili v září, mají menší pravděpodobnost, že se u nich v budoucnu vyskytne angína, než lidé, kteří se narodili v dubnu. Ti naopak budou mít menší šanci, že budou trpět na podlitiny, než lidé narození v prosinci.

Jestliže chce člověk znát odhad data úmrtí, pak se to může rovněž dozvědět díky genetickým testům. Vědecký tým z Univerzity ve východní Anglii a zástupci pojišťovacího průmyslu totiž sestavili algoritmus, který odhadne, kolik času jedinci přibližně zbývá. Pomocí testů se dá totiž předpovědět, jestli dotyčného čekají nějaká závažná onemocnění jako cukrovka, infarkt nebo Alzheimerova choroba. Test na tato onemocnění si lze udělat i v České republice.

Články - další články

Doporučujeme