Karanténa nebude nutná, když nakažený i kontakt budou mít roušky

14. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a vpravo premiér Andrej Babiš (ANO). (Foto: ČTK)

Do karantény nebudou muset od úterý lidé, kteří se potkají s nakaženým s rouškou či respirátorem a sami také budou mít ochranu dýchacích cest. Karanténa nebude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nutná ani pro lidi, kteří už nemoc prodělali v posledních 90 dnech. Vojtěch to řekl novinářům po dnešním jednání Rady vlády pro zdravotní rizika.

Počet lidí v karanténě v Česku opět roste. Podle údajů ministerstva práce do ní lékaři s e-neschopenkou od 1. do 13. září poslali přes 9600 lidí. Jen od minulého pátku do neděle jich bylo 1281. Za první dva zářijové týdny byl tak počet vyšší než za celý květen a červen dohromady. Zatím nejvíc Čechů a Češek v karanténě sociální správa evidovala 26. března, a to 22.400. Podle ministra by se díky této změně a všeobecné povinnosti nosit roušky ve vnitřních prostorách mohly počty lidí v karanténě snížit.

Algoritmy pro posílání lidí do karantény podle ministra vydá jako nařízení hlavní hygienička Jarmila Rážová s účinností od úterý. Cílem je podle ministra eliminovat karantény lidí, kteří jsou prakticky bez rizika. “Za předpokladu, že kontakt nemá symptomy, bude poučen, aby sledoval svůj zdravotní stav po dobu deseti dní od kontaktu a případně volal svého praktického lékaře,” doplnil ministr.

Změní se podle ministra také termín prvního testu u lidí, kteří se setkali s někým nakaženým a nemají žádné příznaky. “Asymptomatický kontakt je testovaný první až pátý den, nově to bude čtvrtý až pátý den, protože nemoc se projevuje se zpožděním po kontaktu s pozitivním,” řekl Vojtěch.

Do karantény posílají hygienici rizikové kontakty nakažených lidí, od 1. září byla její délka zkrácena ze dvou týdnů na deset dní. Stejně byla zkrácena i nařízená izolace lidí přímo nakažených. Pokud lidé příznaky mají, jsou v izolaci ještě tři až čtyři dny po jejich vymizení. K ukončení karantény ani izolace není třeba test, výjimkou jsou lidé pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou.

Příští týden začne sebetrasování

V týdnu od 21. září by mělo být spuštěno takzvané sebereportování. Pozitivně testovaný člověk na onemocnění covid-19 vyplní webový formulář s informacemi o svých kontaktech. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vládní Rady pro zdravotní rizika to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Chtěli bychom to spustit v týdnu od 21. září s tím, že daný člověk, který je pozitivně otestován, dostane o tom informaci a obdrží webový formulář, kde bude moci vyplnit informace o svých kontaktech, že se setkal s rodinným příslušníkem, pracovním kontaktem. Vyplní telefonní číslo, popíše stav,” uvedl Vojtěch, podle kterého to bude znamenat významnou časovou úsporu pro hygieniky v následném trasování kontaktů. “Dnes to funguje tak, že hygienici musí volat pozitivnímu a potom v rámci rozhovoru sděluje člověk kontakty,” dodal ministr.

Kvůli náporu nových případů má problémy s trasováním pražská hygienická stanice, vedle armádních mediků jí začali na dálku pomáhat i zaměstnanci hygien dalších krajů. O změně systému trasování kontaktů nemocných s covidem-19 se mezi hygieniky podle ředitele krajské hygienické stanice v Liberci a bývalého hlavního hygienika Vladimíra Valenty diskutuje už delší dobu.

Články - další články

Doporučujeme