Kdy pít kávu, kdy raději čaj nebo mléko a proč? TIPY, které zlepší trávení i metabolismus

Voda, mléko, zelený čaj, kysané nápoje, káva - je z čeho vybírat. Organismus potřebuje energii, pijeme i pro hydrataci a uvolnění důležitých látek. Kdy a proč si dát sklenku vody či mléka nebo hrneček kávy, abychom si neškodili?

Mléko

Jako malí jsme ho pít spíše museli, jako dospělí ho pijeme, máme-li na něj chuť. Někdo si nedokáže představit den bez sklenice mléka, jiní zase kávu bez něj. Jak je to s jeho prospěšností pro náš organismus? Pít bychom ho měli hlavně v dopoledních hodinách – a jeho výhody?

  • zpomaluje stárnutí
  • dodává minerály
  • prevence osteoporózy
  • podporuje bakterie chránící střeva před infekcí
  • zpomaluje stárnutí
  • zlepšuje krvetvorbu díky vysokému obsahu železa

Čaj

Šálek čaje, huňaté ponožky, podzim. Není to ideální představa stráveného dne? A když se cítíme nemocně, stačí horký čaj se zázvorem, medem a citronem. Jako by to byl životabudič. A nebo vážně je? Neslazený čaj je vhodné pít po celý den. Ráno především černý kvůli “nakopnutí” organismu. Během dne a k jídlu je ideální zelený čaj bez cukru – v teplé i studené variantě

  • nezatíží oběhový aparát
  • přírodní antioxidant
  • sladit pouze kvalitním medem

Syrovátka

Vzniká při výrobě sýrů a tvarohu, někteří ji snesou samotnou, jiní ji mají rádi třeba s bramborami na loupačku. V čem je její síla?

  • pomůže v procesu hubnutí
  • zasytí
  • dodává tělu vitamin B, C a E
  • reguluje pH organismu
  • působí protizánětlivě
  • detoxikuje

Káva aneb to nejlepší na konec

Kůra našich nadledvin produkuje hormon zvaný kortizol a ten odpovídá za pohotovost našeho organismu, což z něj dělá něco jako kofein, který si obstarává tělo samo. Tento hormon odpovídá také za to, kdy se cítíme připraveni na fyzickou či mentální akci a kdy je lepší odpočívat. Během dne hladina kortizolu klesá, pak je správný čas doplnit kofein. V rozmezí 9:30 až 11:30 je tedy ideální doba na hrneček vonící kávy. Právě v tu dobu má kofein ideální předpoklad vás nakopnout, povzbudit a dodat elán.