Když dodržíte tento denní harmonogram, budete šťastnější, tvrdí odborníci

14. srpna 2017·Články·Redakce

Rčení, že všechno má svůj čas, je poměrně známé a oblíbené. Něco na tom bude, to nejlepší milování například zažijete v půl osmé ráno, jak uvádí nejnovější výzkum. Takto rychle vyplavené ranní endorfiny snižují krevní tlak, zahání stres a vy začnete den s pohodovou myslí, píše Daily Mail.

Výzkum společnosti Forza Supplements se tisícovky respondentů ptal, kdy je podle nich ten nejlepší čas na různé aktivity. Díky odpovědím pak odborníci vyhodnotili seznam aktivit i s přesným časovým údajem.

Cvičit bychom měli před snídání, abychom více spalovali. Hladina cukru v krvi a stejně tak míra inzulinu a glykogénu jsou po spánku nejnižší. Ideální čas na běhání je přesně sedm hodin ráno.

Tři hodiny po probuzení jsme schopni se nejvíce koncentrovat. Odborníci doporučují vše náročné vyřešit do deseti hodin dopoledne. V jedenáct už je čas na oddych, hladina stresu totiž vrcholí.

Slabé momenty ještě přijdou – a to v 15:30 a 20:15 – tělo v tyto dva časy dostane chuť na cokoliv nezdravého. Proto je důležité pravidelně přijímat vyváženou stravu v pravý čas.

  • Snídaně: 7:15
  • Oběd: 14:15
  • Poslední jídlo, pokud chceme zhubnout: 18:00
  • Nejlepší čas na alkoholický drink: 18:10
  • Ideální čas, kdy se uložit k spánku, je 22:10.

Vědci samozřejmě vědí, že každý člověk má individuální vnitřní režim a nejsou mezi námi jen ranní ptáčata, ale také noční sovy, které by mohly být vzhůru celou noc a zvládnou všechno důležité až tehdy, kdy ostatní ulehají do postelí. I na sovičky výzkum myslel a pokud například vstáváte až kolem 8:45, tak si večeři dejte ve 22:00.

Nutit se k rannímu vstávání podle profesora Colina Espieho, který přednáší na Oxfordu, není zdravé. “Co je opravdu důležité, je pravidelnost. Chodit spát ve stejný čas a ve stejný čas také vstávat. Tak budou vaše vnitřní hodiny vždy seřízené,” uvedl Espie. Držet se určitého režimu je důležité, aby tělo mělo řád a dodalo vašemu organismu i psychický klid.

Články - další články

Doporučujeme