1. leden ve znamení zvyků a tradic. Na Nový rok neuklízejte, mohli byste si vymést z domu štěstí

1. ledna 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

S příchodem Nového roku se pojí ohňostroje a dělobuchy. Věděli jste, že jde o pozůstatek starých zvyků? Ne, že by naši předkové měli přístup k ohňostrojům. Jde ale o hluk. Tehdy se rámusem vyháněli zlí duchové, kteří si v zimních měsících obzvláště libovali. Díky dlouhým nocím měli spoustu času na své řádění. Tehdy lidé používali třeba práskání bičem, aby je vyhnali. Jak na ně vyzrát v dnešní době? To nám prozradí podcast Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Zlé duchy stačí dnes z bytu vycinkat. Pokud v některé z místností zní zvon divně, pak ji okupují temné síly. V tom případě musíte zvonit tak dlouho, až zase uslyšíte přirozený zvuk zvonečku.

Jak na Nový rok, tak po celý rok…

Všichni bezesporu tuto frázi znáte. Přesto byste si i na tuto pověru měli dát pozor. Takže se pokud možno nemračte, nehádejte a buďte v pohodě. Hlavně neuklízejte, to je totiž 1. ledna přísně zakázáno. Pokud byste zametali, mohli byste si z domu vymést štěstí. Jestliže koště do rukou vezmete, pak nameťte smetí na hromádku do kouta a nechejte odpočívat i pračku.

I lenošení by se nemělo přehánět. Mohli byste pak mít během roku hodně smůly a dlouho byste v ničem neuspěli. Na Nový rok musíte mít na sobě také něco nového, pak budete pěkně oblékáni po celý rok.

Neutrácejte a nic nevynášejte z domu

Určitě ale myslete na to, že by vám 1. ledna měla zůstat pořádná suma peněz. Jen tak se vás budou držet po celý rok. Také nezapomeňte poobědvat čočku. Ta by vám stejně jako peníze v kapse měla zajistit tučné konto v novém roce.

Na novoroční tabuli nepodávejte kuře, kachnu a další maso s křídly. Uletělo by vám štěstí, a to samé s rybou. Také nic nikomu nepůjčujte a nevynášejte nic z domu, jinak by vám pak neustále něco chybělo.

Jaký bude rok?

To, jaký rok bude se usuzovalo i z toho, na který den Nový rok připadnul. Pokud to bylo na pondělí, čeká vás podle pověr krutá zima, vlhké jaro, povodně a boj s nemocemi. Nový rok v úterý věští ještě krutější zimu, ale úrodný rok. Pokud připadne na středu, znamená to příznivý nadcházející rok, ve kterém nebude nouze o nedostatek vína, nebude se však dařit medu. Čtvrteční věští mírnou zimu, větrné jaro, parné léto, pěkný podzim, hojnost ovoce i dostatečnou úrodu obilí. Novoroční den v pátek věští oční nemoci, hrozbu války a vysokou úmrtnost. Na sobotu připadající Nový rok předpovídá hodně ovoce, ale málo obilí. V neděli pak znamená mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme