11. dubna odstartovalo do vesmíru Apollo 13. Kapitán měl na palubě lodi československou vlajku

11. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Nejúspěšnější neúspěch v historii kosmonautiky. Tak mnozí popisují pilotovaný let vesmírné lodi Apollo 13. Cílem této mise bylo dopravit na povrch Měsíce historicky třetí lidskou posádku. Američtí kosmonauti Jim Lovell, John Swigert a Fred Haise odstartovali do vesmíru 11. dubna 1970. Na Měsíci ale nakonec nestanuli. V průběhu letu totiž vybouchla jedna z kyslíkových nádrží. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Z počátku to vypadalo, že se smůla pověstné 13 americkým kosmonautům vyhne. Jediná nepříjemnost, ke které došlo před startem vesmírné lodi byla změna posádky na poslední chvíli. Jack Swigert musel nahradit Thomase Mattinglyho, který byl nucen odstoupit ze zdravotních důvodů. Samotný start probíhal hladce a jednalo se už o sedmý pilotovaný let do vesmíru společnosti NASA.

Číslo 13 ale udeřilo dvakrát. Když byla posádka třetí den na cestě a v Americe začala 13. dubna noc, posádka Apolla 13 se chystala promíchat nádrže s kapalným kyslíkem, které dodávají kosmické lodi kromě vzduchu i elektrickou energii, ale také vodu a teplo. Šlo o rutinní úkol, který ale tentokrát skončil katastrofou. Při promíchávání kyslíku nádrži vznik zkrat a ozval se výbuch. Následně začal klesat tlak v nádrži číslo dvě a po chvíli i v nádrži číslo jedna. Posádce nezbylo nic jiného než se přesunout do připojeného výsadkového lunárního modulu, který měl vlastní zásoby kyslíku. Problémem bylo, že modul byl určen pouze pro dva členy posádky.

Stovky lidí v řídícím středisku se mezitím na zemi zapojilo do záchranné akce. Propočítávalo úpravu dráhy, aby se mohla loď vrátit a vymýšlela cesty, jak srazit spotřebu energie. Trojice kosmonautů musela vydržet se dvěma deci vody denně a vydržet v teplotách mezi nulou a deseti stupni Celsia. Dalším úkolem bylo upravit hranaté kyslíkové filtry do kulatých vývodů, aby se v modulu neudusili.

Nejtěžší úkol ale na Lovella, Swigerta a Haise čekal těsně před vstupem do zemské atmosféry. Loď do ní musela vstoupit pod správným úhlem. Na krátkou dobu tak museli zažehnout motory a trefit se do návratového koridoru. I to se nakonec povedlo a mohli tak začít připravovat velitelský modul na sestup atmosférou. Pak oddělili přístrojovou sekci lodi. Astronauti poprvé uviděli spoušť jakou exploze napáchala. Naštěstí ale nepoškodila ani tepelný štít velitelského modulu a ani jeho padáky. A tak 17 dubna 1970 přistála posádka Apolla 13 na hladinu Tichého oceánu.

Kapitán Lovell nakonec o této události napsal knihu s názvem ztracený měsíc, která se stala námětem pro úspěšný snímek Apollo 13 s Tomem Hanksem. Později vyšlo najevo, že kapitán měl na palubě lodi celou dobu československou vlajku jako vzpomínku na kořeny své rodiny.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme