28. březen patří Učiteli národů. Život se s Komenským nemazlil

28. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Jan Ámos Komenský. (Foto: Profimedia)

Učitel národů. Toto přízvisko si s Janem Amosem Komenským spojí snad každý. Aby taky ne. Šlo o jednoho z nejdůležitějších osvícenců vůbec. Stojí za ním školské vzdělávací programy, které vzdělávací instituce používají i v současnosti. V této souvislosti napsal 200 knih, jeho dílo Brána jazyků otevřená jej proslavilo po celém světě. Pojďme se na jeho život podívat blíže s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Komenský se narodil 28. března 1592 v Nivnici u Uherského Brodu. Jeho život ale nebyl žádnou procházkou růžovou zahradou. Už ve 12 letech přišel o své nejbližší. Epidemie moru jej připravila o otce, matku a dvě sestry. Pod svá křídla si ho musela vzít teta ze Strážnice. Tady pak musel denně vykonávat náročnou práci ve mlýně, vzdělávání tím ale nezanedbával. Souběžně s prací docházel i do místní školy. V 16 letech pak začal studovat na gymnáziu v Přerově a právě tady se dostal pod drobnohled šlechtice Karla staršího ze Žerotína, který obdivoval jeho zapálení ke studiu. Právě on poslal Komenského studovat na akademii v německém Herbornu a ke studiím na univerzitě v Heidelbergu. Po absolvování studií se vrhnul do kantořiny a stal se učitelem na gymnáziu v Přerově.

Inovace ve školství

Do českého školství přinesl řadu inovací, například odmítal fyzické tresty žáků. Souběžně s tím začal Komenský i kázat. Stal se knězem Jednoty bratrské a štěstí našel také v lásce. Když se zamiloval do Magdaleny z Vizovic. S tou se také oženil, přivedl s ní na svět dvě děti a pobývali ve Fulneku.

Život v exilu

Osud mu ale udělil další ránu. Když na počátku třicetileté leté války došlo k prohře českých stavů na Bílé hoře. Začali být protestanti pronásledováni a museli prchat před perzekucí. Komenský odmítl konvertovat ke katolictví, a tak se musel schovávat na různých místech v zemi. Po roce skrývání se v roce 1622 dozvěděl, že jeho manželka a děti, které nechal ve Fulneku, zemřeli na mor. V době zármutku sepsal své nejznámější dílo Labyrint světa a ráj srdce.

V roce 1624 se Komenský oženil podruhé a narodily se mu 4 děti. Stále byl ale pronásledován a byl donucen opustit vlast. S rodinou proto putoval do polského Lešna, i když doufal, že se bude moci vrátit zpět domů. V tu dobu dostával nabídky na vystupování na řadě univerzitách ve světě. Ty zprvu odmítal, až v roce 1641 odjel na přednáškové turné do Anglie. Nedlouho poté vedl také reformu školství ve Švédsku.

Po podpisu vestfalského míru roku 1648 přišel Komenský o veškeré naděje k návratu do Čech a rozhodl se natrvalo usadit v Lešnu. O osm let později ale došlo k bitvě mezi Švédy a Poláky a Lešno bylo vypáleno. Nezbývalo mu nic jiného, než se uchýlit do Holandska, kde strávil konec svého života. V Amsterdamu napsal další písemnosti, ale všechna díla se mu už obnovit nepodařilo. Učitel národa zemřel po dlouhých zdravotních problémech ve společnosti své třetí ženy 15. listopadu 1670.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme