3. března se ve světě uskutečnil první oficiální zápas v ledním hokeji. Hra se od současné lišila

3. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilutrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Kořeny moderního ledního hokeje sahají až do dávné minulosti, kdy se v různých částech světa hrály hry, které v sobě měly prvky hokeje. Hokej v současné podobě vznikl v 19. století v Kanadě. Tehdy byla v Montréalu vytvořena první hokejová pravidla a 3. března 1875 se zde uskutečnil první oficiální zápas v ledním hokeji, který v hale Victoria odehráli studenti montrealské McGillovy univerzity a členové bruslařského klubu Victoria. Pojďme se na historii tohoto oblíbeného sportu podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Zápas se hrál poprvé pod střechou, s předem stanovenými pravidly a omezeným počtem hráčů. Do té doby se hokej hrál podle toho, na jaké ploše se hrálo a kolik přišlo zájemců. První zápas byl dlouhý 60 minut a nastoupilo proti sobě na každé straně devět hráčů a brankář. Rozměry hřiště byly 60×24 metrů a v zámoří se dodnes v podstatě nezměnily. Přesto se dají nalézt větší odlišnosti od současného pojetí hry. Branky byly široké asi dva a půl metru a hrálo se s dřevěným pukem. Hra se poté začala rychle šířit po celém území Kanady a po čase se její popularita přehoupla i do USA. Od 80. let 19. století vznikaly první amatérské soutěže. Velkým fanouškem hokeje byl i tehdejší kanadský guvernér lord Frederick Arthur Stanley. Ten zakoupil v roce 1892 stříbrnou mísu, kterou následující rok věnoval vítěznému týmu nejvyšší amatérské soutěže Montreal Hockey Club. Tým se tak stal historicky prvním držitelem Stanleyova poháru. V listopadu roku 1917 byla v montrealském hotelu Windsor za účasti zástupců Quebeku, Ottawy a místních Wanderers a Canadiens založena slavná National Hockey League, dnešní NHL.

V Evropě se odehrál první hokejový zápas ve švýcarském Svatém Mořici, kde si to v roce 1885 rozdaly mezi sebou studentské hokejové týmy slavných univerzit z Oxfordu a Cambridge. Zlomový okamžik pro české hráče nastal v roce 1909, kdy byli čeští hokejisté pozváni na mezinárodní turnaj do Chamonix. Čechům k tomu napomohl vstup do Mezinárodní hokejové federace v roce 1908.

Tým, který se účastnil turnaje v Chamonix dostal později přezdívku mušketýři s hokejkou. Nastoupili totiž ve svetrech Slavie, jezdeckých rajtkách a na turnaji prohráli všechny čtyři zápasy. Doma se ale přesto stali středem zájmu. I zahraniční tisk na Čechy pěl chválu. Hned po návratu se v Praze uskutečnilo první Mistrovství Čech v kanadském hokeji. V roce 1910 se poprvé hrálo mistrovství Evropy. Češi se zúčastnili až šampionátu o rok později v Berlíně. Porazili Švýcarsko 13:0, Německo 4:1 a hned při své premiéře dosáhli prvenství.

Třetí mistrovství Evropy už se uskutečnilo v roce 1912 v Praze. O vítězství však Češi přišli, a to po Německém protestu proti neregulérnímu kluzišti a neoprávněnému startu mužstva Rakouska. Výsledky byly anulovány. Do začátku 1. světové války tak získali dva tituly z pěti evropských šampionátů.

V roce 1920 se lední hokej představil jako ukázkový sport na letní olympiádě v Anverpách. Zvítězil tým Kanady, reprezentovaný hokejisty Winnipeg Falcons. Československo bylo třetí díky vítězství 1:0 nad Švédskem, jediný gól vstřelil Josef Šroubek. Až v roce 1982 byl turnaj se zpětnou platností prohlášen za první mistrovství světa.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme