Zvířata nejsou módními doplňky. Toto zkrášlování mazlíčků se dá považovat za týrání

9. března 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Lidská rasa má tu výhodu, že se může zkrášlovat, jak se jí zachce. Lidé rádi sledují módní trendy, oblékají si, co se jim líbí, barví si vlasy, propichují nosy a nechávají se tetovat na různých částech těla. Je to volba každého člověka, co zvolí k tomu, aby se obzvláštnil a ozdobil. Někteří lidé se ovšem snaží přizpůsobit módním trendům i své domácí mazlíčky. Co je přijatelné a co už se dá považovat za týrání? Informoval o tom server Můj chlupáč.

Módní střihy srstí

Samozřejmě stříhat srst podle potřeby je u některých pejsků nezbytné nebo užitečné. K některým plemenům patří neodmyslitelně konkrétní střihy, které se dělají především kvůli jejich vzhledu, ale také z praktických důvodů. Ovšem přehnané tvary a nepřirozené střihy pejsek rozhodně neocení, natož pak kočka.

Srst je důležitou izolací, která je chrání před zimou i horkem. Pokud chcete zvířátku pomoct v létě tím, že ho oholíte, spíše mu ubližujete. Jediným praktickým důvodem, proč psa či kočku oholit jsou různá kožní onemocnění.

Barvení srsti

Pokud někdo obarví svého mazlíčka, nedá se to považovat za nic jiného než za nesmyslné týrání zvířat z rozmaru hloupého majitele. Zvířátku tím můžete ublížit. Pes ani kočka nejsou módní doplňky, ale živí tvorové.

Lakování drápků

To je naprosto stejná hloupost jako barvení srsti. Nic dobrého jim to nepřináší a může to být pro ně nebezpečné. Lidské barvy zkrátka na zvířata nepatří. Jen ať si paničky lakují svoje drápy a na ty psí a kočičí zapomenou.

Parfémy

Ačkoliv se to zdá pro někoho neuvěřitelné, existují lidé, kteří nejsou spokojeni s pachem jejich mazlíčka a snaží se ho přebít nastříkáním parfému. Na ten však může zvíře reagovat alergií či podrážděním kůže. Nehledě na to, že vzhledem k tomu, jak moc mají zvířata vyvinutý čich, je pro ně parfém velice agresivní. Když si pořizujete kočku či psa, musíte počítat s tím, že se budete muset starat o jejich hygienu a také se smířit, že zvířátka zkrátka nebudou vonět po fialkách.

Koktejl - další články

Doporučujeme