Autor děsivého Černého kocoura Allan Edgar Poe se narodil před 213 lety. Z jeho tvorby dodnes mrazí

19. ledna 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Allan Edgar Poe, Černý kocour (Foto Shutterstock)

Mistr hororu, zakladatel moderní detektivky a průkopník vědecko-fantastické literatury. Tím vším by se dal nazvat autor Černého kocoura nebo Jámy a kyvadla, Allan Edgar Poe, z jehož poezie a povídek běhá hrůzný mráz po zádech dodnes každému, komu se jeho knížka dostane do ruky. Dnes je tomu přesně 213 let, co se malý Poe narodil v Bostnu a jeho zvrácená dušička poprvé spatřila světlo světa. Pojďme si s Frekvencí 1 připomenout život a tvorbu tohoto nevšedního umělce.

“Před očima policistů se zjevila vzpřímená mrtvola, již značně rozložená, ztřísněná sedlou krví. Na její hlavě sedělo s rozšklebenou rudou tlamou a jediným ohnivým okem ohyzdné zvíře, které mne úskokem svedlo k vraždě a jehož zrádný hlas mne vydal katu. Zazdil jsem obludu do hrobky!” Tak uzavřel Allan Edgar Poe povídku o černém kocourovi, která dodnes patří k těm nejslavnějším, které z pera tohoto kontroverzního a ve své době nepochopeného umělce vznikly.

Poe se narodil 19.ledna v Bostonu a zemřel o 40 let později v Baltimoru na překrvení mozku. Pár dní před jeho smrtí ho našli v bezvědomí na ulici. Jeho život nepochopeného zvráceného umělce a alkoholika byl krátký a plný strastí. Potýkal se s velkými finančními a existenčními problémy a ani v lásce se mu příliš nedařilo.

Poe se stal zakladatelem moderní detektivky a to především díky postavě detektiva Dupina, který řeší případ v povídce Vražda v ulici Morque za pomoci dedukce. Známe ho jako mistra hrůzostrašných příběhů o vraždách, předčasných pohřbech, šílenství a zběsilosti. Kdyby se narodil o sto let později, byl by rozhodně přijímán mnohem kladněji, než tomu bylo tenkrát.

Koktejl - další články

Doporučujeme