Chtěli byste vidět hospodu starou 5000 let i se zahrádkou? Archeologové v ní našli i chladničku

9. února 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Každý má svou oblíbenou hospodu, kde se schází s přáteli. Pokud má pak při pěkném počasí k dispozici zahrádku, kam vám číšník donese orosené pivo, nemůže být svět krásnější. Takový pocit pravděpodobně zažívali i v Mezopotámii přibližně 2 700 let před naším letopočtem. Archeologové našli na jihu Iráku tavernu i s pozůstatky vybavení. Informuje o tom televize CNN.

Skutečně zajímavý objev se podařilo najít archeologům v Iráku. 5 000 let stará taverna ukazuje zase nové poznatky o obyvatelích Mezopotámie. Uvnitř se našly pozůstatky vybavení, v některých nádobách bylo dokonce i jídlo.

Na objevu se podíleli archeologové z Pensylvánské univerzity společně s kolegy z univerzity v italské Pise. Právě na jihu Iráku se nacházel sumerský Lagaš, jeden z nejstarších městských států Blízkého východu. Dokazuje to existenci střední vrstvy, která se v hospodě scházela, jedla a pila. “Měli místo, kde se scházeli a kde si mohli dát něco k jídlu a pití. To nám podává mnohem barvitější obrázek o tehdejší společnosti v tomto městě,” řekl archeolog Reed Goodman.


Hospoda byla podle archeologů vybavena lavicemi, nechyběla ani obdoba zahrádky, která se nacházela před hospodou. Kromě dobové trouby bylo nalezeno i chladící zařízení. Šlo o dvě hliněné nádoby v sobě. Ve vnitřní byly potraviny a do vnější se sypal modrý písek, který obsah udržoval v chladu.

Koktejl - další články

Doporučujeme