Co pro nás znamená svátek Tří králů? A proč se píše M,B a K nad dveře?

6. ledna 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Dnes slavíme svátek Tří králů - Kašpara, Melichara a Baltazara. V křesťanském světě končí dnem, kdy se tři králové přišli poklonit narozenému Ježíškovi, vánoční svátky. Tento den s sebou přináší řadu historických tradic. S těmi přišel web Novinky.cz.

Základem zvyků a obřadů, které se tento den konají, je biblická zvěst o tom, že do Betléma se přišli poklonit malému Ježíškovi tři mocní mágové z východního světa, kteří mu přinesli významné královské dary – zlato, myrhu a kadidlo. Cestu do Betléma jim ukazovala známá kometa, za kterou šli z východních zemí.

Králové dostali svá jména až podle legendy

Nejznámější tříkrálovou tradicí, která přetrvala do dnešních dnů, je koleda a psaní iniciál a letopočtu křídou nad dveře. Mnozí si myslí, že písmena K, M a B označují jména jednotlivých králů. Ve skutečnosti se jedná o zkratku latinského nápisu Christus mansionem benedicat, tedy ať Kristus požehná tomuto domu. 

Na dnešní den, tedy na Tři krále, se v kostelech světí voda, sůl, křída, také zlaté předměty – třeba zlatý přívěšek si můžete nechat posvětit, aby vám přinášel štěstí a zdraví. Toto všechno se potom používalo v průvodu a svěcenou křídou se psaly iniciály na veřeje dveří.

Tradice se liší sice regionálně, ale pouze po stránce výpravy, nikoli stránkou významovou. Na Moravě chodili jako tři králové dospělí muži, v Čechách to bývala záležitost malých chlapců.

 


Koktejl - další články

Doporučujeme