Cukrovka může pořádně potrápit vašeho mazlíčka. Nejohroženější je barmská kočka a knírač

3. listopadu 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Věděli jste, že cukrovka může solidně potrápit i vašeho domácího mazlíčka? Největší náběh podle serveru Pražský PATRIOT mají k nemoci barmská kočka a ze psů knírač. Jak se onemocnění projevuje a co dělat v případě, že je vašemu zvířeti diagnostikováno zvěrolékařem?

Nejčastějšími projevy diabetu u zvířat jsou žízeň, časté močení a ztráta hmotnosti. S roky počet diabetiků mezi kočkami a psy roste. Lékaři cukrovku u zvířat odhalí z jejich krve a moči. Kočičí cukrovku můžeme přirovnat k lidskému diabetu druhého typu, ke kterému se lidé tzv. projí. Naopak psům hrozí spíše cukrovka prvního typu, kdy se v těle přestane tvořit inzulín. Příčinou ale není chyba jednoho genu nýbrž mutace na více genech.

U koček touto nemocí trpí každá dvoustá. Zejména obézní mají na to náběh nejvíce. Nejohroženějším druhem je barmská kočka, těm cukrovka hrozí až čtyřikrát více než ostatním. Také více hrozí kastrovaným kocourům kvůli nárůstu hmotnosti. Cukrovku většinou veterinární lékař objeví u starších, přibližně desetiletých koček, které trpí nadváhou. Nemoc se může projevovat rapidním hubnutím, protože tělo není schopné zužitkovat cukr a hladoví,” říká veterinářka Katarína Hazuchová. U psů jsou nejvíce ohrožená malá plemena jako knírači či jezevčíci, pak samojedi a nekastrované feny z důvodu hormonálních změn.

Nemoc se pak léčí podáváním inzulínu, který je vyroben speciálně pro zvířata a aplikuje se injekčně pod kůži. Pokud váš mazlíček tedy trpí cukrovkou je dobré mu podávat krmivo s nízkým obsahem sacharidů a větším množstvím proteinu. Také nezapomínejte na to nejdůležitější, a to na pohyb, který v životě psa i kočky hraje podstatnou roli.

Koktejl - další články

Doporučujeme