Pes, nebo kočka? Emočně vyčerpaným a vystresovaným lidem jsou tato zvířata velkou oporou

2. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Některé univerzity ve Spojených státech nabízí studentům možnost snížení stresu tak, že stráví nějaký čas se zvířetem, obvykle psem. Nová studie se zaměřila na to, jestli žáci mají podobný zájem trávit čas s kočkou a výsledky jsou jasné. Pro lidi je přítomnost koček, během náročných dnů velmi přitažlivá. Někteří odborníci ale varují, že ne všechny kočky to dokážou zvládnout. Informoval o tom server Medical News Today.

Přiznejme si, že studium vysoké školy není procházka růžovou zahradou. Studium bývá pro většinu mladých stresující, zejména během zkouškového období. Proto se některé univerzity v Americe začínají orientovat i na to, jak nejlépe žákům od stresových a emočně vypjatých situací ulevit. Z toho důvodu pořádají akce, kde se studenti setkávají se zvířaty, zejména se psy a kočkami a díky nim zmírňují nahromaděný stres.

V pojmu emocionalita se skrývá ukazatel síly emočních reakcí lidí na podnět a to, jak v jeho důsledku člověk reaguje a chová se. Pokud jste silně emoční jedinec, tak je pravděpodobné, že budete daleko silnější reagovat na nějaký pocit nebo zážitek,” uvedla pro server spoluautorka studie, lékařka Patricia Pendry z Washingtonské státní univerzity. Kočky tak těmto lidem mohou pomoci se uklidnit.

V rámci studie vědci požádali 1438 respondentů z různých škol z nich bylo 905 studentů a 533 zaměstnanců škol, aby udržovali kontakt se zvířaty. Zjistili jsme, že účastníci, kteří se stýkali se psy a kočkami, zaznamenali významný pokles deprese,” uvedla profesorka Janet Hoy-Gerlach. Také dodala, že kočky měli na lidskou depresi lepší účinky, než psi.

Podle některých, to ale není dobrý nápad, jelikož takhle zvířata budou vystavování stresu a ne všechny jsou až tak společenské. Nejsem zastáncem programu, aby kočky navštěvovaly studenty na univerzitách,” uvedla Dennis Turner z Institutu pro aplikovanou etologii a psychologii zvířat ve Švýcarsku. Podle ní si nikdo neuvědomuje, že i kočky mohou trpět úzkostmi.

Dogma, že kočky jsou odtažité, už dávno neplatí. Vždy záleží na jejich podmíněnosti a chování okolí. Kočky, které jsou vychovávány lidmi a socializované, mohou nabídnout stálý zdroj náklonnosti, pohodlí. Člověka pak mohou i podpořit, když jsou v nouzi,” řekla Gerlach a doplnila, že pro hodně citlivé osoby, by tato podpora mohla být při studiu stěžejní. Teplo kočičího těla, vibrace vrnění, textura srsti, to všechno jsou pro nás smyslové vstupy, které nám mohou pomoci s uzemněním se a setrváním v přítomném okamžiku, když jsme v tísni,” uzavřela.

Psi s tímto sice pomáhají už dlouhá léta, ale kočky jsou podle vědců pro tuto roli daleko vhodnější. A to z důvodu jejich velikosti a nákladů na péči o ně.

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme