Dominik Landsman: Mateřství je voser, ne dovolená

31. ledna 2024·Koktejl·Barbora Turková

Dominik Landsman (Zdroj: Frekvence 1)

Psaní se věnuje už od dětství, omylem dokonce zkoušel i přijímačky na FAMU na režii, kam se ale nedostal. Dnes je Dominik Landsman úspěšný spisovatel a scénárista, na kontě má úspěšnou knihu Deníček moderního fotra. Právě Landsman byl hostem v podcastu podcastu Trefa do Černé(ho).

Dnes píše scénáře, knihy, příspěvky nejen na internet, ale i do časopisů. A když mu zbyde čas, věnuje se rodině nebo rybaření, což je jeho velký koníček. Studoval podnikové finance a obchod, a jak sám přiznává, škola ho nebavila. „Hlásil jsem se na FAMU, kam mě nevzali. Omylem jsem se ale přihlásil na režii, i když vůbec netuším, co režisér dělá. Chtěl jsem dělat scénáře, na režii mě nevzali,” usmívá se Landsman, který říká, že psát ho bavilo vždycky. „Bavilo mě lidi rozesmívat, ale neumím mluvit. Vydal jsem se tedy na dráhu toho, že budu humor dělat v psané verzi; dělal jsem parodie na pohádky, pak články do časopisů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Youradio Talk (@youradio_talk)

Spisovatele nejvíce proslavila kniha a pak následný film Deníček moderního fotra. Landsman totiž zůstal místo své ženy na mateřské dovolené. „Mateřství je spíš voser, než dovolená. Nezbývalo mi nic jiného, než být na mateřské, protože jsem neměl práci. Evidentně jsem schopný uživit se jen psaním a v tu dobu jsem ani nevěděl, že se dá uživit psaním. Moje vyhlídky byly, že budu do konce života na mateřský,” popisuje s nadsázkou Landsman. Deníček moderního fotra vznikl původně jako blog, byl za něj nakonec druhý v Magnesii Liteře, ale má spoustu dalších cen. Přiznává, že je rád, že z blogu se stala kniha a následně i film, ale nic zásadního to pro něj neznamená. Bylo to pro mě něco navíc, potěšilo mě to, ale nesměřoval jsem k tomu. Nejvíc by pro mě bylo, kdybych napsal scénář k filmu nebo seriál. Film je malý formát, já jsem megaloman,” směje se scénárista.

Napsat knihu není těžké, sedneš a píšeš

Píše ale scénáře k nejrůznějším pořadům – Na lovu nebo ke Slavíkovi. „Na základě knihy mě kontaktovala producentka a že by se mnou chtěli natočit zábavný pořad a že bych ho moderoval. To, že neumím mluvit jsem samozřejmě neřekl, to zjistili až když jsme točili pilot. Ona si mě ale zapamatovala, a když připravovali Na lovu, tak mi zavolali a já k tomu začal psát scénáře. Všechno, co řekne Ondra Sokol, to jsem napsal já.”

Od roku 2014 napsal šestnáct knih. „Prostě sedneš a píšeš, není to těžký napsat knížku. Stránku napíšete maximálně čtvrt hodiny, nápady přichází, když píšeš. Vypadá to hrozně těžce, ale není to tak. Hodí se mít téma dopředu, ale není to podmínka,” říká Landsman a dodává, že neumí psát nic jiného, než vtipné. „Nejsem schopný napsat detektivku. Možná je to tím, že neplánuji dopředu.” Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Koktejl - další články

Doporučujeme