Hledá se azyl pro pár opuštěných sirotků. Bohatě by jim postačil malý rybníček

14. srpna 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Řeč je o šesti labutích mláďatech, pro které se plzeňští zvířecí záchranáři snaží najít na přechodnou dobu azyl. Nejideálnější by prý byl nějaký zámecký rybníček, kde by mohli labuťátka dospět. K tomu by mělo dojít už za dva měsíce.

Lidé zavolali zvířecí záchranáře poté, co zpozorovali tři bezprizorní mláďata labutí, která se potulovala po Novém a Starém Pařezově u Postřekova. Vedoucí stanice Karel Makoň se snažil najít za pomoci dronu alespoň jednoho z rodičů v okolí. Bohužel marně. Po dvou hodinách pátrání převezl mláďata do záchranné stanice.

A přesně to samé se stalo o měsíc později s dalšími třemi ošklivými káčátky. Co nebo kdo stojí za zmizením dospělých labutí se zatím nevím. Takto mladé labutě však bez svých rodičů nepřežijí déle než dva týdny.

Na tak velké množství ptáků není stanice uzpůsobená. Malá vodní plocha i ucpávání filtrace trusem a granulemi jsou největšími problémy, a tak se záchranáři snaží sehnat na dva měsíce, než labutě dospějí, náhradní místo. Nejlépe na nějakém rybníčku chráněném před norky a liškami.

Koktejl - další články

Doporučujeme