Jak poznáte, že jste stalker? Těchto několik znaků vám dá odpověď

20. srpna 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

I když máte pocit, že pojem stalker je něco na způsob psychopata a vraha, který objekt svého zájmu dřív nebo později znásilní nebo zavraždí, určité znaky stalkingu můžete vykazovat i vy sami. Jak poznáte, co je přirozený zájem o druhého člověka, a co už hraničí s posedlostí?

Stalkování se může zvrhnout z nevinného romantického zájmu v život zničující průšvih. Sami jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli pocit, kdy se jedna nejmenovaná stalkerka nešťastně zamilovala a všemi možnými způsoby se snažila upoutat pozornost dotyčného. Upoutat pozornost a donutit ho, aby byl s ní. Celá situace se vyhrotila až do chvíle, kdy stalkerka jako formu pomsty za jeho neopětovanou lásku, šla na policii a udala ho za to, že ji sexuálně zneužil.

Ano. Přesně takové ukázkové druhy stalkerství známe a známe je nejen z vlastních životů, ale také z filmů či seriálů. Nemusí však jít ani o tak extrémně vyhrocenou situaci, aby šlo o stalking. Sociální sítě nám dnes stalkování a sledování velice usnadňují.

A tak se může stát, že i my sami se někdy stáváme stalkery, aniž bychom si to vůbec uvědomili nebo připustili. Podívejte se na tato znamení, která vám prozradí, zda byste možná mohli mít se stalkováním problém. Být někým takhle posedlý není nepříjemné jen pro toho, do je pronásledován, ale i pro samotného pronásledovatele.

Máte speciální účet na šmírování

Pokud máte kromě svého vlastního účtu ještě i jeden fakeový právě na to, abyste skrz něj mohli lépe někoho šmírovat, není to úplně  pořádku. V pořádku není ani to když takhle sledujete svého ex, ex svého současného nebo současného svého ex. Zvědavost je samozřejmě přirozená, ovšem nic se nesmí přehánět.

Chodíte tam, kde by mohl být

Pokud jdete záměrně cestou, kde byste dotyčného mohli jakože náhodou potkat, nebo chodíte na místa o kterých víte, že existuje šance, že tam na něj narazíte, také má tohle do normálního chování daleko. Dřív nebo později to bude dotyčnému připadat divné a vaše neustálé “náhodné” setkávání mu třeba začne i vadit. Opravdu si nebude myslet, že je to osud, a že mu vesmír dává znamení, že by měl být s vámi.

Víte o něm úplně všechno

Je pěkné, když má o vás někdo zájem a poslouchá vás, když mu něco o sobě říkáte. Ještě příjemnější a lichotivější je, když si tyto detaily dokonce pamatuje. Jenomže pokud o vás někdo ví každý detail bez toho, aniž byste mu to sami někdy řekli, asi se budete pěkně divit. A to ne v dobrém slova smyslu. Pokud se tedy s někým bavíte a pokaždé, když vám poví nějakou informaci o sobě, máte tendenci říct: “Já vím.”, pak máte problém.

Pokaždé jste to vy, kdo udělá první krok

Jestli jste to vždycky vy, kdo jako první napíše a kdo neustále navrhuje setkání, ke kterému ne a ne dojít, měli byste s tím přestat. Pokud se vaše schůzka tomu druhému pořád dokola nehodí a nemá žádnou snahu vymyslet jiné řešení nebo termín, pravděpodobně o setkání s vámi nemá zájem. A pak nemá smysl naléhat. Nechcete přece někoho přimět k setkání násilím. Nebo ano?… Pak jste stalker.

 

 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme