Jak za pár korun vyrobit pelíšek či škrabadlo pro svého mazlíčka

8. března 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jak všichni víme, finanční krize je po pandemii tady a válka na Ukrajině těžkou situaci jenom prohloubí. Proto si většina z nás musí začít pomalu utahovat opasky, a tak je pro spoustu lidí nezbytné šetřit, kde se dá. Jednou z možností ušetření, je vyrobit svému pejskovi pelíšek nebo kočce škrabadlo doma za pár korun. Oni se určitě zlobit nebudou, že se utahování opasků dotkne každého člena rodiny, tedy i jich. Tipy a rady přináší chovatelský web Můj chlupáč.

Možná by vás ani nenapadlo, že pořídit nový pelech nebo škrabadlo neznamená nekonečné hledání na internetu, nebo objíždění zverimexů. Nemusejí vám ani vstávat vlasy na hlavě z cen, které takové drobnosti stojí. Stačí se podívat na půdu nebo vytáhnout z peněženky “pár drobných”, mít trošku šikovné ruce a nové vybavení pro vašeho mazlíčka je na světě.

Alternativní pelíšek pro psa

Takový pelech ze staré mikiny vypadá téměř jako ten kupovaný, jen vás vyjde o několik set korun levněji. Stejně dobře může také posloužit i starý svetr nebo triko s dlouhým rukávem. K tomu pak vezměte polštářek a výplň neboli duté vlákno.

Ilustrační foto (Shutterstock)

Nejdřív sešijte otvor na hlavu a dovnitř vložte polštář. Dále je třeba sešít rukávy k trupu a linii v úrovni podpaží, kterou povedete vodorovně střední částí. Tím oddělíme rýsující se okraje pelíšku od středového polštářku. Do rukávů pak nacpěte výplň a zbylé otvory zašijte buď jednoduše v ruce nebo na stroji. A super pelíšek je na světě.

Kartonové škrabadlo pro kočku

Pro kočičky jsou škrabadla nezbytná, a pokud jim ho nějakým způsobem nezařídíte, udělají si škrabadlo z vašeho nábytku. Což se samozřejmě nevylučuje, ale pak se nemůžeme bavit o výbavě pro mazlíčky za pár korun, protože takový zničený gauč vás přijde rozhodně na víc. Jenže cena většiny škrabadel, která se prodávají na internetu nebo v kamenných obchodech jsou kolikrát skutečně vysoké a ne každému se chce takové peníze dávat.

Ilustrační foto (Shutterstock)

Na začátku si připravte karton klidně ze starých krabic, nůžky, lepicí pásku nebo lepidlo – to by mělo být nezávadné a ekologické. Karton nastříháme na dlouhé pruhy, kdy jejich šířka určuje výšku škrabadla. Ideální je tedy šíře kolem 8 až 10 centimetrů. Důkladně srolujeme do ruličky jeden proužek kartonu a postupně na něj nabalujeme další a další. Aby škrabadlo drželo tvar, je potřeba ještě spojit spirálu dnem, které může být také z kartonu, a které zespod přilepíme disperzním lepidlem či tavnou pistolí.

Koktejl - další články

Doporučujeme