Je libo něžného obra, nebo radši rozkošného chlupáče? Tohle jsou nejoblíbenější kočky v Česku

31. října 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Třeba máte doma kočičku z útulku a za nic na světě byste ji nevyměnili. Pokud tomu tak je, opravdu vás šlechtí, že jste nejen získali milovaného člena rodiny, ale zároveň jste udělali dobrý skutek a dali jednomu toulavému tvorečkovi nový domov. My vám ale teď představíme osm nejoblíbenějších kočičích plemen Čechů. Žebříček sestavil server iDnes.

Mainská mývalí

Tento chlupatý kočičák je v současnosti nejoblíbenějším plemenem mezi českými chovateli a současně jedním z největších kočičích plemen vůbec. Říká se jim něžní obři, protože jsou obrovští, majestátní a zároveň velice mírumilovní. Mohou mít až 12 kilo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Wet Paw Cattery (@wetpawcattery)

Britská kočka

U tuzemských chovatelů je populární již řadu let, a to v mnoha barevných variantách. Své místo v žebříčku si drží zřejmě díky své samostatnosti, nevtíravosti a roztomilému zevnějšku. Ke svým majitelům se „britka“ chová hezky a mile, návštěvy ji příliš nezajímají a nenechá se vyvést ze svého klidu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ELIŠKA K. (@my_name_is_eliska)

Ragdoll

Povahu má toto plemeno téměř kočkopsí: samotu snáší špatně, nejraději má společnost a nezkazí žádnou legraci. Můžete ho naučit i aportovat. Kromě toho je to kočka hodná, dobromyslná a ideální i k dětem. V případě ohrožení spíše utečou, než by tasily drápky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Liliana Verdi (@ragdollabba)

Sibiřská kočka

Po divokých předcích si tato nádherná kočka zachovala vzhled i loveckou vášeň. Přesto se jedná o ideálního mazlíčka, který se díky své nenáročnosti hodí do každé rodiny. Na rozdíl od většiny ostatních kočičích plemen miluje vodu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Felis de Nieve*PL (@felisdenieve_cattery)

Perská kočka

Jedno z nejstarších plemen vůbec charakterizuje vyrovnaná povaha, oddanost a přítulnost. Její ozdobou je krásná dlouhá srst, je ovšem potřeba jí věnovat zvýšenou péči. Naprostým základem je každodenní česání, důležité je i pravidelné koupání a pudrování.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @lussi_e

Ruská modrá

Vyniká krásou i inteligencí, která se promítá i do charakteristického výrazu ve tváři této kočky. Snad proto si toto plemeno s dvojitou krátkou srstí v modrošedé barvě oblíbila nejen carská rodina, ale i čeští chovatelé.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tereza (@laviedete)

Bengálská kočka

Temperamentní divoška na první pohled připomíná leoparda, přestože jde o plně domestikované plemeno. Chová se jako normální kočka, ovšem kočka v pravém smyslu slova. Rozhodně neproleží celý den na gauči, je zvědavá, živá, temperamentní.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený bengals club 😻🐈🌍🐾 (@bengalsmylife)

Sphynx

Tato téměř bezsrstá kočka zaujme na první pohled. Jedná se o plemeno mazlivé a absolutně fixované na „svého“ člověka, samota těmto kočkám přináší velký stres. Navíc je třeba počítat i s tím, že se jedná o kočku poměrně hlasitou, její mňoukání připomíná dětské kňourání.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ramses & Euphoria (@fabulous_ramses)

 

 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme