Je to rok, co Nela Moravcová zemřela. Dívce se strašným osudem můžeme být vděčni za její statečnost

25. dubna 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Foto: Shutterstock)

22. dubna 2022 náhle zemřela Nela Moravcová, dívka, která si za svůj život prožila peklo, které by jen málokdo zvládnul překonat. Potom, co ji její soused hodinu brutálně znásilňoval a mučil, trpěla posttraumatickým stresem a pokusila se spáchat sebevraždu skokem z okna. Skončila na invalidním vozíku. Snažila se vyléčit své tělo, ale zapomněla na duši. Přišel další pokus o sebevraždu, který opět přežila. Před rokem však její křehké tělo nezvládlo boj s krátkou a intenzivní nemocí. Pojďme si připomenout její příběh.

“V době, kdy mě znásilňoval pěstí do obou intimních otvorů, kde jsem měla i řezné rány nožem, kdy mě mlátil a škrtil hlava nehlava, tak jsem si stále opakovala: Nelo, ještě ne. Ještě nemůžeš odejít, ještě si nesplnila vše, co potřebuješ.” Ze slov, které Nela vyprávěla z hrůzného zážitku, který se stal roku 2017 v pražských Holešovicích, dodnes mnohým naskočí husí kůže děsu. Svým příběhem chtěla pomoct lidem, kteří si procházejí podobnými psychickými problémy. Prozradila, jak probíhal ten osudný den, kdy málem zemřela rukou svého souseda.

Policie později řekla, že díky tomu, že tak statečně po celou dobu bojovala, je stále naživu. Právě ta ukončila tohle dlouho trvající peklo, když vtrhla do bytu a dívku zachránila. Jiří Meindl se k činu na místě přiznal a přesto, že chtěl ještě vyskočit z okna, policie ho zadržela.

Trauma ji nakonec dohnalo k pokusu o sebevraždu. I tu neuvěřitelně silná dívka přežila, ovšem následky zranění ji upoutaly na invalidní vozík. Díky pomoci lidí, se jí podařilo sehnat finanční prostředky na bezbariérový byt, který by jí zajistil možnost vrátit se zpět do běžného života a minulost hodit za hlavu. 

Vzhledem k tomu, že se tolik zaměřila na rehabilitace a tělo, zapomněla se věnovat své duši, a to se velice brzy projevilo dalším pokusem o sebevraždu. “Najednou jsem seděla sama v tmavém obýváku, jediný zvuk vydával přístroj na kafe. S každou kapkou, co padala do hrníčku, jsem cítila zrychlený dech a ten děsný a hnusný příval nervozity,” popsala tehdy Nela Blesku své pocity z osudné prosincové noci, kdy si opět sáhla na život. Spolykala prášky na spaní a skončila na JIP. Stihla před usnutím ještě zavolat kamarádovi, aby mu řekla, co udělala. Zachránilo jí to život.

25. dubna loňského roku se však na jejím instagramovém profilu objevila smutná zpráva. “Se zármutkem oznamujeme, že nás v pátek 22.dubna 2022 ve večerních hodinách, po krátké a intenzivní nemoci, opustila Nela,” stálo pod její černobílou fotografií.

Nelin příběh se soucitem sledovala i Johanna Nejedlová z organizace Konsent, která se zabývá sexuálním násilím. Nela Moravcová byla v celé té své strašné situaci velmi statečná a myslím, že jí můžeme být vděční, že o tom, co se jí stalo, dokázala otevřeně mluvit,” přiznává pro Blesk.cz Nejedlová.

Koktejl - další články

Doporučujeme