Miminku zlomil 11 kostí a od soudu odešel s podmínkou. Tresty za domácí násilí a znásilnění jsou v ČR směšné

14. dubna 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (zdroj: Depositphotos)

Až tento případ konečně otevřel problém, se kterým se mělo něco udělat už dávno. Muž, který několika měsíčnímu miminku zlámal jedenáct kostí v těle, odešel domů pouze s podmínkou. Zde je patrné, jak směšné tresty za domácí násilí a znásilnění v České republice jsou. Podle deníku Blesk, který s případem Magdy a směšně nízkého trestu pro pachatele přišel, by měl pomoci chystaný zákon.

Paní Magda i její syn měli často četné modřiny po celém těle, především po hádce s manželem. Po letech týrání sáhl muž i na několikaměsíční miminko a v malém tělíčku mu zpřelámal 11 kostí.“Neměla jsem o tom ponětí,” říká zdrcená maminka Magda. “Přišla paní doktorka, držela mě za ruku a řekla mi, že na snímcích našli natřikrát zlomenou ručičku. Pak za mnou stále chodila a postupně mi říkala, na co přišli: nožička, klíční kost, druhá noha, záprstní kůstka, nosní kůstky. Sesypala jsem se,” vypráví otřesný příběh.

Vyšetřovatel s ní neměl slitování

Když se snažila vyšetřovatelům vysvětlit, že i ona je obětí domácího násilí, prý ji vyšetřovatelé odbyli s tím, že mají moc práce a nemohou se zabývat něčím, co není podložené. Když jsem s ním teda nechtěla být, tak jsem měla odejít, a ne teď vyprávět nesmysly. A vždy, když jsem se u výslechu rozbrečela, na mě sykl, ať se uklidním, že na divadélko není zvědavý,” řekla. Muž nakonec odešel od soudu se čtyřmi lety v podmínce. O tento případ se začala zajímat organizace Pod svícnem, jejímž cílem je edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Tomu samému se věnuje organizace Bez trestu. 

Příběh Magdy začíná tak, jako jiné obdobné případy. Nejprve jí tehdy budoucí manžel připadal jako princ na bílém koni, který nenávidí násilí na ženách. Až po tom, co spolu čekali první dítě a zasnoubili se, začínal vykazovat známky toxického tyrana, kdy Magdu nutil vyvařovat tři různá teplá jídla každý den a vše, co udělala nebo zařídila ohledně svatby, bylo podle něj špatně. Když to občas “přehnal”, přišel s omluvou a kytkou.

Při porodu ji urážel

Při náročném porodu na ni místo podpory křičel, že to zvládne každá, tak ať se snaží, zatímco před lékaři se choval jako milující manžel. Syn skončil po narození na JIP a Magda ztratila hodně krve. Manžel už tam ale nechtěl být a klidně odešel domů. Už v šestinedělí mě nutil denně do sexu, v té době jsem měla silnou anemii, bolesti a motala se mi hlava. Když jsem si prosadila svou, byl na mě hnusný, že je chlap a sex prostě potřebuje, že jsem neschopná ženská, když mu nedám, co chce. Zesměšňoval mě, urážel a ponižoval. Většinou dostal to, co chtěl,” popsala žena s tím, že styk pro ni byl samozřejmě vždy velmi bolestivý.

Samozřejmě brzy ženě vyčítal, že se věnuje víc dítěti než jemu. Přesto chtěl ihned druhé dítě a odešel z práce na neschopenku, což situaci ještě několikanásobně zhoršilo. Před porodem a nástupem do nemocnice se musela postarat o celou domácnost i o manžela. I přes její nesouhlas byl opět u porodu a opět ji během něho ponižoval a urážel. 

Vyhrožoval jí ženskou obřízkou

Nastal teror v podobě nadávek, urážek, pálení cigaretami, řezání, kopání a znásilňování. Všechno podle něj dělala špatně, kontroloval ji během telefonování a vyhrožoval, že jestli o tom někdy někomu řekne, zabije se a ona to bude mít na svědomí. Dokonce jí prý vyhrožoval ženskou obřízkou. Následně začal manžel ubližovat i dětem. Jejich prvorozený syn měl od něj často modřiny a bál se ho. To, že týrá i dceru, která byla ještě miminko, Magda nevěděla.

Iniciativa Pod svícnem se tak rozhodla uspořádat sbírku na pokrytí nákladů na terapie pro děti, školku se speciálními potřebami či dluh za právničku. Do středy 13. dubna se vybralo 470 tisíc korun. Do konce června by se mohl dostat ke schválení návrh zákona, který má obětem násilí pomoct. 

Směšně nízké tresty

Poslankyně Barbora Urbanová dlouhodobě upozorňuje na to, že tresty v Česku za domácí násilí či znásilnění jsou leckdy směšně nízké a pachatelé často odcházejí od soudů jen s podmínkou, stejně jako na mezery systému, který neidentifikuje domácí násilí dostatečně včas. Jasně napsaná definice by tak soudcům i úřadům mohla pomoci při civilních sporech a posílila by i ochranu obětí.

Krutá čísla

1 ze 2 pachatelů znásilnění je v ČR potrestán podmínkou

3 ze 4 pachatelů týrání osoby žijící ve společné domácnosti odcházejí od soudu s podmínkou

12 000 znásilnění je ročně spácháno v ČR

5 % spáchaných znásilnění je oznámeno

Příklady nízkých trestů v Česku

3 roky podmíněně za sexuální nátlak na děti a nucení je k natáčení pornografie.

3 roky podmíněně za znásilnění bezbranné nezletilé dvěma muži.

3 roky podmíněně a uhrazení částky 100 tisíc Kč za zneužívání předškolní dívky.

2 roky a 4 měsíce podmíněně za znásilnění a vydírání zabitím.

2 a půl roku podmíněně za týrání manželky a dětí, znásilnění.

Koktejl - další články

Doporučujeme