Každý se něčeho bojí, ale tohle? Znáte tyto nejvzácnější fobie na světě?

18. února 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Každý z nás se něčeho bojí. Někdo nechce být sám, někdo má pocit, že si nikdy nenajde partnera, někdo trpí hrůzou z pavouků, stísněných prostorů, krve nebo výšek. Na světě je ale celá řada dalších fobií, které vás možná dokonce i pobaví. s informacemi přišel web cs.reoveme.com.

Chronofobie

Strach z toho, že se jednou náš čas naplní, máme asi všichni. Chronofobie se ale projevuje strachem z toho, že čas běží a nám už ho moc nezbývá. Lidé s takovým problémem mají tendenci dělat šílené věci, protože si myslí, že na tom stejně nezáleží, když brzy zemřou. Někdy se chronofobii přezdívá také vězeňský strach, protože je typická právě pro trestance za mřížemi.

Basifobie

Basifobie je strach z chůze. Člověk se bojí postavit se na vlastní nohy, takže pravděpodobně celý život tráví na invalidním vozíku, a to i přesto, že je fyzicky naprosto v pořádku. Mnohdy dokonce může trpět problémy i ve chvíli, kdy někoho vedle sebe chodit vidí. Takovým lidem se nejspíš žije hodně těžko.

Didaskaleinofobie

Nejde o strach z učení, jak si mnoho lidí myslí, ale o strach z chození do školy. Člověk, který trpí didaskaleinofobií, se učí distančně. Kdykoli se totiž ocitne v kolektivu spolužáků, má strach z toho, že neuspěje něco se mu nepodaří, dostává panické záchvaty a není schopen dosáhnout dobrých výsledků, ačkoli při výuce online na ně prokazatelně měl.

Fagofobie

Tato fobie je strachem z polykání. Člověk při ní má pocit, že kdykoli rozkouše jídlo a pokusí se ho polknout, začne se dusit. A jelikož je strach tak silný, obvykle se to také stane, protože tělo reaguje na jídlo odmítavě. Fagofobici tak obvykle konzumují jen tekutou stravu, mnozí ale musí dostávat výživu do žíly.

Anatidaefobie

Pouze jeden člověk z milionu trpí tímto vzácným strachem. Kdykoli vidí kachnu, začne se zkrátka klepat, potit a představovat si to nejhorší. Tedy živou kachnu. Žádné vědecké informace o tom, že by si člověk nedal kachnu na pekáči, neexistují.

Fobofobie

Už název vypovídá o tom, z čeho mají tito lidé strach. Ano, fobofobie je strach z fobií. A nejde o to, čím trpí lidé kolem vás, ale o vaše vlastní strachy. Člověk s touto poruchou má totiž strach z toho, že by se mohl začít něčeho bát. Celkem podle statistik trpí fobofobií jeden člověk ze dvou a půl milionu.

Koktejl - další články

Doporučujeme