Tyhle věci kočce nikdy nedělejte! Jinak hrozí nebezpečí úrazu jí i vám

1. září 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

I když kočky působí jako tvorové, kterým nic nehrozí a se vším si poradí (vždyť mají devět životů, ne?), existuje pár věcí, které mohou pro kočky představovat nebezpečí nebo minimálně jim mohou pěkně znepříjemnit život. iReceptář prozradil, které věci to jsou a na které si musíte dát velký pozor.

Nestříhejte jim vousky

Kočky nemají vousy pro parádu, ale mají na nich přibližně 24 hmatových chlupů, další mají na bradě či nad obočím, ale i na zadní straně nohou. Díky nim se orientují v prostoru, mimo to také když je hůř vidět. Pokus byste jim tyto vousky ostříhali, kočky by byly dezorientované, narážely by do věcí a měly by problém s rovnováhou.

Nenechte otevřené ventilačky

Když necháváte kočku samotnou nebo jdete spát nenechávejte otevřené okno na ventilaci. Kočky se vlezou všude, ale to neznamená, že při úniku nenastane jiný problém. Kočka, která se chce dostat pootevřeným oknem ven, se může zaseknout a hrozí zranění.

Nepěstujte jedovaté rostliny

Kočky, které žijí pouze doma a nemají přístup k zelené trávě, mají tendenci okusovat pokojové rostliny. Ty jim však můžou způsobit ošklivé potíže. Určitě nepěstujte v jejich dosahu difenbachie, filodendrony, monstery, kaly, aglaeonemy a anturia. Nemalé nebezpečí představuje také oleandr.

Nehlaďte kočičky na břiše

Tohle je přesně ten případ, kdy by mohlo dojít k vašemu zranění. To, že se před vámi kočka rozvalí a ukáže vám bříško, sice znamená velkou náklonost a důvěru k vaší osobě, nikoliv však že ji můžete na bříšku hladit. Kočky po tom prostě netouží a většinou vaši neomalenost vyřeší kousnutím nebo poškrábáním. Podrbejte je raději za ušima, pod bradou nebo nad ocáskem. Tam to mají nejraději.

Nehrajte s ní soutěž v zírání

Pokud budete kočce zírat do očí bez mrkání, bude to považovat za nebezpečné gesto a nebudete se jí vůbec líbit. Naopak na ni zkuste pomalu a klidně mrkat a uvidíte, jak přítulná a klidná pak bude.

Nedávejte za ně okurky

Na internetu kolují videa, ve kterých se kočky velmi vyděsí zdánlivě obyčejné věci – salátové okurky. Problém ani tak není v okurce, jako ve způsobu, jakým ji lidé ke kočce dají. Kočky nemají rády překvapení, a tak je předmět, který se znenadání objeví v jejich blízkosti, výrazně vyvede z rovnováhy. Taky určitě nemáte rádi, když na vás někdo vybafne.

Životní styl - další články

Doporučujeme