Mistrný autor kontroverzních témat Charles Bukowski by dnes oslavil 101 let. Proč jsou jeho knihy tak populární?

16. srpna 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Charles Bukowski Foto: Shutterstock

Kniha "Všechny řitě světa, i ta má" vyšla v Česku v roce 1991. Od té doby dodnes Bukowskiho knihy hltá jeden milovník kontroverzností a černého humoru za druhým. Spisovatel by dnes oslavil 101 let. Čím to, že je dodnes Bukowski tak přitažlivý?

“Mít pohlavní styk znamená kopat smrt do prdele a při tom si zpívat.” Takový je jeden z mnoha oblíbených citátů Charlese Bukowskiho, jehož knihy se podobnými citáty a výroky jen hemží. Jeho upřímnost a to, že si nebere absolutně žádné servítky, ho dostalo v žebříčku oblíbenosti až tam, kde je.

Ke stylu jeho tvorby určitě přispělo i jeho dětství, které nebylo nějak šťastné. Později ve svých dílech vysvětloval, že v dětství prožil jen málo radosti, zato hodně strachu a ponížení. Otec ho bil a psychický týral a ve škole se mu posmívali za jeho německý přízvuk a byl dyslektik.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Charles Bukowski Fanpage (@charlesbukowski.official)

Jeho knihy jsou vesměs autobiografické. Vypráví o něm samotným, tedy o tulákovi a skeptickém alkoholikovi. Jsou plné ostrých výrazů a černého humoru a děj se většinou točí okolo sexu, alkoholu a násilí. Není tedy divu, že si Češi našli v jeho dílech veliké zalíbení. Je to náš člověk a jeho čtení je jen pro silné povahy. Což na atraktivitě jen přidává.

Jeho knihy je velice těžké zařadit do specifického žánru. Bývá tedy někdy označován za undergroundového autora, který je jediným exemplářem svého druhu. Právě dnes by Charles Bukowski oslavil své 101. narozeniny. Ty by však asi neoslavil, ani kdyby nežil tak zhýralým životem.

 

 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme