Mysleli si, že našli vetřelce z jiné planety. Ukázalo se, že je to australská houba

26. května 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Aseroe rubra/Sasanka smradlavá. (Foto: Shutterstock)

Šli na procházku okolo moře a narazili na něco opravdu velmi podivného. Na pláži se válel hvězdicovitý rudý útvar, který doprovázel pach shnilého masa. Nejprve si turisté mysleli, že se jedná o živočicha z jiné planety. Později se ukázalo, že jde o druh houby. Informoval o tom server Daily Mail.

Turisté se pohybovali ve čtvrtek v okolí pláže Moreton Bay v jihovýchodním Queenslandu v Austrálii. Při procházce narazili na rudý útvar ve tvaru hvězdy s mohutnými chapadly, který zapáchal po shnilém mase. Jelikož chtěla skupinka návštěvníků pláže vědět o co se jedná, zvláštního tvora si vyfotili a nasdíleli na internet.

Jakmile příspěvek zpozoroval zkušený biolog, identifikovat druh houby pro něj byla hračka. Jedná se o houbu Aseroë rubra z čeledi hadovkovitých. V Austrálii se jí přezdívá sasanka smradlavá.

Houba pochází přímo z Austrálie a je jedovatá. Nejčastěji na ni můžou lidé narazit v oblasti od jihovýchodního Queenslandu po východní Victorii a Tasmánii. Sasanka je na povrchu pokryta hnědým slizem, který obsahuje výtrusy. Po shnilém mase páchne proto, že láká mouchy, které pak výtrusy roznášejí.

Koktejl - další články

Doporučujeme