Naděje pro opuštěné psy z Černobylu: Ostraha jim obstarává krmení i veterinární péči

6. května 2021·Koktejl·Barbora Pisingerová

Foto: se svolením Chernobyl Guards

K havárii jaderné elektrárny Černobyl na Ukrajině sice došlo již v roce 1986, následky tragédie však přetrvávají dodnes. Čas ale přece jen přináší jisté zlepšení - a to zejména pro místní po generace opuštěné psy. O oblast roste zájem mezi oficiálními turisty i nezvanými hosty, a tak je na místě potřeba i stálá ostraha. A právě ta se s místními psy spřátelila, pravidelně je zásobuje krmením, pozorností i potřebnou veterinární péčí. 

Od doby, co po havárii jaderné elektrárny v Černobylu v dubnu 1986 opustili oblast lidé, nastaly pro místní zvířata velmi kruté časy. Hodně jich po nehodě zemřelo, postupně se ale v oblasti bez lidí naučila žít a vytvořila si svůj vlastní, divoký svět. Situace byla náročná také pro místní psy. Společenská stvoření zůstala po generace na pospas životu na vlastní pěst a žádné péče se jim nedostávalo.

To se teď ale po letech naštěstí mění. Místní psi našli dobré spojence v ostraze, která uzavřenou oblast hlídá před nelegitimními návštěvníky, kterých se na místo pokouší dostat čím dál víc. Právě strážní tu o psi s láskou pečují, krmí je a zařizují jim veterinární péči.

Někteří psi dostávají jména a naučili se za dobroty předvádět různé triky. Vedle přátelství jsou ale psi strážcům také užiteční. Různé druhy štěkání je totiž upozorní na různé věci, které by je měly zajímat – divoké zvíře, lidského vetřelce nebo auto s turisty.

“Dělají nám radost,” svěřil se jeden ze strážců pro BBC Future. “Pro mě osobně je to tak trochu symbol pokračování života i v tomhle radioaktivním, post-apokalyptickém světě,” uvedl.

Koktejl - další články

Doporučujeme