Neberte kočce ptáče z tlamy. Narušujete tím přirozený koloběh života

22. června 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Lidskou přirozeností je bránit slabšího před silnějším. Pokud jde ale o zvířecí říši, člověk by neměl zasahovat. Narušuje tak koloběh života a predátora, před kterým kořist zachrání, tak odsoudí k hladu. Pokud má tedy kočka myš nebo ptáčka už ve svých spárech, nechte ji být. Stejně tak nezachraňujte mláďata. Nejspíš děláte pravý opak. Informuje o tom Ekolist.

Když majitelé koček uvidí, jak má jejich mazlíček v tlamě ptáčka, nebo myšku, se kterou si hraje, bude mít často tendenci nebohé zvíře zachránit. To ale není správné! Kočka je predátor a je její přirozeností lovit. Stejně tak je přirozené, že se z hlodavce či ptáčka stane kořist.  Český svaz ochránců přírody proto apeluje na to, aby lidé věděli, jak se vůči zvířatům správně chovat. Člověk by neměl zasahovat tam, kde nemá. Takže pokud uvidíte krahujce, který loví hrdličku, neodhánějte ho od ní. 

A stejně tak tomu je i v případě snahy zachránit “opuštěné” mládě. Samozřejmě, že lidé to myslí dobře a nechtějí zvířátku ublížit, naopak se mu snaží pomoct. Jenže ve většině případů se dopouští opaku. Z celkem 3464 zvířat přijatých do péče záchranných stanic za posledních 30 dní bylo 1001 ptáčat. Více jak polovinu z nich ukradli lidé jejich rodičům v domnění, že je zachraňují. Nepoučitelní lidé ignorují fakt, že je normální, naleznou-li ptáče, které ještě neumí létat, mimo hnízdo.

Velice často se tak také děje u zajíčků, kterých už tento rok stanice přijaly 275. Polovina z nich pak uhynula. Pokud tedy spatříte mládě, nepředpokládejte, že potřebuje vaši pomoc. Pokud se tak stane, zavolejte na záchrannou stanici a situaci nejprve konzultujte s odborníkem, který vám řekne, zda je to v pořádku, nebo ne. Nejdříve volejte, teprve pak konejte!

Koktejl - další články

Doporučujeme