Necháváte svého psa před obchodem? Hrozí vám pokuta i krádež

27. září 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Většina pejskařů to zná. Jdete do obchodu, kam pejsek nesmí, tak ho uvážete před vchodem a řeknete mu, aby čekal. Někteří zde dokonce sedí na volno a poslušně na své pány čekají. Můžou za to být však velké pokuty. Informuje o tom Deník.cz.

Můžete mít toho nejposlušnějšího, nejhodnějšího a nejvychovanějšího psa na světě, ale když ho necháte uvázaného před obchodem, vždy se může stát, že se něco nepříjemného semele. Váš mazlík může na kolemjdoucí štěkat, což někomu nemusí být zrovna příjemné nebo může ohrozit jiného psa, který půjde kolem. Také může někoho zranit. Nikdy nevíte, jaké malé dítě se k němu přiřítí a bude se s ním chtít mazlit.

Dále hrozí, že někdo ublíží právě jemu, dokonce může dojít i ke krádeži psa, obzvlášť pokud je váš pes drahé rasy. Nehledě na to, když je venku horko a pes musí čekat na rozpáleném betonu. Pejska byste zkrátka samotného uvázaného venku nechávat neměli. 

V některých obcích může majitel uvázaného psa venku bez dozoru dostat pokutu. V zákoně sice nic o uvazování psa před obchodem nenajdeme, v řadě měst však tuto problematiku upravuje vyhláška. Například v Brně, kde ve vyhlášce přímo najdeme větu Osoba doprovázející psa na veřejném prostranství je povinna mít psa pod neustálým dohledem a přímým vlivem.

Dále také nastávají situace, kdy majitel opustí uvázaného psa na desítky minut a lidé volají na policii v domnění, že psa tu někdo opustil. Strážníci zvíře odvezou do útulku a majitel se pak diví, kam se jeho miláček poděl. Navíc musí za odvoz a pobyt v útulku zaplatit.

Koktejl - další články

Doporučujeme