Nejstarší pes na světě, Bobi, přišel o svůj zápis v knize rekordů

4. března 2024·Koktejl·Redakce·ČTK

Nejstarší pes na světě – Bobi. (Foto: Profimedia)

Portugalský pes Bobi přišel o svůj titul nejstaršího psa na světě, který mu dříve udělila Guinnessova kniha rekordů. Podle jeho majitelů pes zemřel v říjnu ve věku 31 let, což je pro tento druh domácích zvířat mimořádně vysoký údaj. Guinnessova kniha rekordů se však rozhodla titul odebrat, protože nemá dostatečné důkazy, které by potvrdily datum narození psa.

Guinnessova kniha rekordů udělila Bobimu titul nejstaršího psa na světě loni v únoru. Tehdy bylo psovi z plemene Rafeiro do Alentejo podle tvrzení jeho majitelů přes 30 let. To však vzbudilo pochybnosti některých veterinářů a odborníků. Psi z tohoto plemene se dožívají obvykle 12 až 14 let.

Původně se Guinnessova kniha rekordů spokojila se záznamy z portugalské evidence domácích mazlíčků. Později se však zjistilo, že v případě zvířat narozených před rokem 2008 mohli majitelé zadávat do evidence datum narození, aniž by museli prokazovat správnost tohoto údaje. “Protože nyní není dostupný žádný přesvědčivý důkaz, tak nemůžeme nadále považovat Bobiho za držitele rekordu a současně poctivě tvrdit, že dodržujeme vysoké standardy, které jsme si stanovili,” uvedl Mark McKinley z Guinnessovy knihy rekordů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tepic Radio 104.1 FM🎙️ (@tepicradio104.1fm)

Majitelé psa, který celý svůj život strávil v obci Conqueiros ve středním Portugalsku, již dříve pochybnosti odmítli. Podle nich se Bobi narodil v květnu roku 1992. A to, že se pejsek dožil tak úctyhodného věku, majitel podle Daily Mail přisuzuje tomu, že žil v klidném a nestresovém prostředí. Také byl dobře živený, zejména stravou pro lidi. V neposlední řadě byl neustále na čerstvém vzduchu a nesmíme zapomenout na milujícího páníčka, který ho nikdy nikam neuvazoval k řetězu či nevodil na vodítku.

Koktejl - další články

Doporučujeme