Petr Vokáč: Nebudeme nabádat volební komise, aby se předháněly. Je důležitější kvalita, než rychlost

14. ledna 2023·Koktejl·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Petr Vokac (zdroj: CNC)

V sobotu se podruhé otevřely volební místnosti a Česká republika si zvolí nového prezidenta. Dnes jsou místnosti otevřeny od 8 do 14 hodin, poté začne počítání. Může volební komise něco na volbách překvapit? Kdy se očekává, že budou známy výsledky prvního kola? Hostem Press klubu byl náměstek ministra vnitra Petr Vokáč

Volič ve volební místnosti musí prokázat svoji totožnost, musí mít občanské průkaz nebo pas a je dobré mít po ruce i volební lístky. „Volební komise dá voliči šedou obálku, do které vloží svůj hlas. Samotné volební lístky jsou tištěny samostatně pro jednoho kandidáta, nijak se neupravují,” popisuje průběh Vokáč. Hlasovací lístky ale k dispozici i ve volebních místnostech. Voliči dostali ale lístky i s Josefem Středulou, který ale odstoupil. „Ve volebních místnostech bude informace o tom, že odstoupil a odevzdané hlasy jsou neplatné.” Žádné volby nejsou podle Vokáče úplně v klidu. „Nesou s sebou témata, které se průběžně opakují. Problém jsou třeba nedostatečně obsazené volební komise,” říká Vokáč.

Do prezidentských voleb nezasáhne ani Denisa Rohanová. Ústavní soud odmítl její stížnost jako zjevně neopodstatněnou. Kandidátní listinu pro prezidentskou volbu lze podle soudu odevzdat až po vyhlášení samotných voleb, nikoli dříve, jak Rohanová učinila. „Nebyla to chyba Ministerstva vnitra. V případě paní Rohanové šlo o uplatnění právního názoru k aplikaci pravidel o Listině základních práv a svobod. Šlo o to, že my jsme Listinu interpretovali tak, že by měla umožnit, co nejširší přístup ke kandidatuře. Nejvyšší správní soud se s tím neztotožnil, já to respektuji,” říká Vokáč. Rohanová ale v dřívějším Press klubu Frekvence 1 tvrdí, že žádný zákon neporušila. „Když se podíváme na argumentaci NSS, tak byla poměrně podrobná. Ústavní soud se na to díval podobně.

Chystá se změna zákona

Sám Vokáč připouští, že nejen díky případu Rohanové se chystá úprava zákona, včetně sběru podpisů. „Jedná se o zákon o správě voleb, který by měla během ledna projednávat vláda a následně by měl jít do dalšího legislativního procesu. Pracuje se tam také s informační systém správy voleb, což je IT nástroj, který bude zajišťovat online registraci kandidátů. Aby mohl fungovat, je potřeba v určitý okamžik otevřít možnost registrace. V tomto zákoně už bude nastaveno, že kandidaturu lze podávat 80 dnů před termínem voleb. Proběhne ještě diskuze k dalším parametrům zákona,” dodává. Výsledek prvního kola prezidentských voleb by měl být znám během soboty. „My ani Český statistický úřad nebudeme nabádat volební komise, aby se nějak předháněly. Je důležitější kvalita, než rychlost,” uzavírá Petr Vokáč.

Koktejl - další články

Doporučujeme