Pod podlahou našli 135 let starý vzkaz v lahvi. Co v něm stálo?

22. listopadu 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Když instalatér našel pod podlahou jednoho skotského domu v Edinburghu skleněnou lahev a v ní vzkaz, nemohl uvěřit svým očím. Ukázalo se, že zpráva zde leží již 135 let a umístili ji zde dva dělníci, kteří tenkrát podlahu pokládali. Informuje o tom BBC.

Po tom, co instalatér našel při přemisťování radiátoru v místnosti poklad, zavolal ihned majitelku bytu Eilidh Stimpson. Ta se se svými dětmi rozhodla po dlouhém uvažování lahev rozbít. Byl to nejlepší způsob, jak se ke vzkazu dostat.

“Nejprve jsem se pokoušela dostat do láhve pinzetou, nebo z ní list vyklepat, ale spíš to vypadalo, že papír poškodím, tak jsem vzala kladivo a láhev rozbila,” popsala Eilidh způsob, jakým se k pokladu dostala. Vzkaz napsali muži, kteří tehdy podlahu pokládali. Stálo na něm: James Ritchie a John Grieve položili tuhle podlahu, ale nevypili tuhle whisky. 6. října 1887. Pak autoři ještě doplnili poetičtější vzkaz: “Kdokoliv najde tuhle láhev, ať pomyslí na to, že náš prach je odvát podél cesty.”

Když si člověk uvědomí, že právě drží v ruce takový poklad, naskočí mu až husí kůže. Navíc, když žila majitelka v domnění, že podlaha je ze 70. let. “Nemůžu uvěřit, že je 135 let stará. A ten vzkaz, to je něco úžasného,” nevychází Eilidh z údivu.

Koktejl - další články

Doporučujeme