Pokud si nejste jistí druhem houby, raději ji nechte v lese, radí mykolog Tmej

6. října 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Libor Tmej. (Foto: Profimedia)

Hostem Press klubu byl mykolog Libor Tmej. Jak hodnotí letošní houbovou úrodu? A jak se hledají lanýže? To prozradil v rozhovoru.

Houby podle mykologa konečně rostou. “Sezóna začala velmi rozpačitě a houby nerostly. To, co nastalo teď, už takovým třetím, možná čtvrtým týdnem, to je opravdu houbová exploze,” uvedl s tím, že není místo, kde by v Česku houby nerostly. “Najdeme je kromě lesa na zahradách, pastvinách, loukách i v parku.”

Nejvíce podle něj rostou hřibovité druhy. “Rostou všechny druhy hřibů, holuběnky, bedly, muchomůrky růžovky, píchavky. V podstatě to, co houbaři mají rádi, to roste,” popsal Tmej. Také radí, že pokud si nejste jistí druhem houby, raději ji nechte v lese. “Je důležité vědět, co sbíráme… To je nejdůležitější princip.”

Hořčák jako zázračný lék

Hřib žlučník alias hořčák rozhodně není kvůli své hořké chuti jedovatý. “On je jen hořký a zkazí vám jídlo,” uvedl mykolog. Navzdory tomu je to výborná léčivka. “Díky obsahu hořčin je výborný na žaludeční obtíže, uklidní je. Stačí houbu usušit a pomlít na prášek. V lékárně si pak pořiďte želatinové tobolky, které naplňte a polkněte. Vůbec neucítíte, že byste do sebe dostali něco hořkého. Ale dá se polknout i čajová lžička namletého prášku, kterou zapijete vodou či čajem a je to také v pohodě,” doplnil.

Na lanýže musíte mít dobrý čich

Největší slabost má Tmej pro podzimní houby. “Na ně se teprve chystám,” sdělil. Také prozradil, jak najít tu nejvzácnější houbu – lanýž. “Musíte si nejprve vytipovat místo, kde by mohly růst. Lanýže jsou obecně mykorhizní houby, to znamená symbiotické. Specializují se především na duby, habry, lípy, lísky a pěkné listnaté lesy, kde není moc bylinného podrostu. Spíše to jsou vyfoukávané černozemě, holé lesy. Pak musíte počmuchat, pokud nemáte cvičené prasátko nebo pejska. Lanýže jsou někdy cítit. Hrábnete lehce do země a buď něco najdete, nebo ne,” uzavřel Tmej.

Koktejl - další články

Doporučujeme